Het hoofdveld van SV Juliana '32 met hulplijnen om te bepalen hoe recht de lijnen zijn
Volledig scherm
Het hoofdveld van SV Juliana '32 met hulplijnen om te bepalen hoe recht de lijnen zijn © Lars Smook

Verkeerd belijnd of optische illusie bij Hengelose Juliana '32

HENGELO - Met de voetbalschoenen op de middenstip is het haast zeker. De doelen op het hoofdveld van SV Juliana '32 staan niet recht tegenover elkaar, maar wijken enkele meters van het midden af. Het veld is verkeerd uitgelijnd, zo doet denken. De middenstip staat ter hoogte van de linker doelpaal en het strafschopgebied is trapezium-gevormd. "Gezichtsbedrog", zegt secretaris van de club Karel van der Weert.

De lijnen op het voetbalveld van Groot Driene zijn in augustus door de gemeente uitgemeten en ingetekend. ‘Daarna is het de verantwoordelijkheid van de clubs om de belijning bij te houden’, zegt Tom Nijkamp, hoofd afdeling sport en service van de gemeente Hengelo. ‘Na iedere maaibeurt moeten de lijnen worden overgetrokken, anders zijn de oorspronkelijke lijnen straks niet meer zichtbaar.

Dubbele lijnen
Secretaris Van der Weert is zich niet bewust van de verkeerde belijning. Wel erkent hij dat er vorige week wat discussie binnen het bestuur was over een dubbele lijn van het zuidelijk gelegen strafschopgebied. Die fout werd tijdens het witten van het gras snel hersteld door naast de verkeerde aanzet van de lijn een nieuwe, rechte lijn af te maken. ‘Maar dit weekend was alles in orde.’

Illusie
Van der Weert vermoedt dat de geruchten over scheve lijnen een resultaat zijn van het walsen van het gras. "Hierdoor zijn er over de gehele lengte lijnen op het veld zichtbaar. Die lijnen staan lichtelijk haaks op de belijning van het veld. Zo lijkt het alsof de lijnen scheef zijn, maar dat is gezichtsbedrog."

'Kleine afwijking'
De foto's die ter plekke zijn gemaakt, heeft fotograaf Lars Smook precies gecentreerd. Hieruit blijkt de middenstip en het midden van het doel zo'n 90 centimeter van elkaar afwijkt. Gemeentelijk technisch adviseur Nico van Eerden onderzocht het veld. Hij vond een kleine afwijking in het strafschopgebied.

De redactie vermoedt dat de middenstip zo'n 90 centimeter van het midden van het doel afwijkt
Volledig scherm
De redactie vermoedt dat de middenstip zo'n 90 centimeter van het midden van het doel afwijkt

Live Voetbal

home logo VitesseVIT
EINDE
0-2
FeyenoordFEY
away logo
home logo PSVPSV
EINDE
1-0
AjaxAJA
away logo

poll

Rabobank sluit meerdere pinautomaten in Achterhoek om gevaar bij plofkraken te voorkomen

Rabobank sluit meerdere pinautomaten in Achterhoek om gevaar bij plofkraken te voorkomen

  • Goed! Veiligheid staat voorop (24%)
  • Is er geen andere manier waarop een plofkraak kan worden voorkomen? (43%)
  • Wat een onzin, je kunt niet voorspellen waar een plofkraak plaats gaat vinden (33%)
208 stemmen