Volledig scherm
Illustratie: Gezienus Bruining

Voorwaardelijke celstraffen voor wapenverzamelaars uit Enschede en Rossum

ALMELO – De rechtbank in Almelo heft twee verzamelaars van wapens en munitie uit de Tweede Wereldoorlog veroordeeld tot voorwaardelijke gevangenisstraffen van acht weken. Rudi ter W. (57) uit Enschede en Arend Jan L.B. (56) uit Rossum kregen de straf voor het bezit van respectievelijk een pistool en zeven granaten (panzerfausten). Beide krijgen een proeftijd van een jaar.

De straf is flink lager dan de eis die de officier van justitie twee weken gelegen neerlegde: twaalf maanden voorwaardelijk voor Ter W. en zes maanden voorwaardelijk voor B.. Volgens de rechter is het echter niet zeker dat de verzamelingen van beide oorlogsfanaten uit meer illegale spullen bestond.

Vernietigd
De wapens en munitiedelen zijn enkele jaren geleden namelijk wel in beslag genomen, maar niet bemonsterd. Ook is er geen proces verbaal opgemaakt van de vondsten, die direct door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie zijn vernietigd.

Bij de uiteindelijke straf heeft de rechtbank ook rekening gehouden met het verloop van de zaak, die ruim drie jaar duurde. Dat de verdachten al die tijd in onzekerheid hebben gezeten heeft meegewogen in de beslissing van de rechter.

poll

Twentse gemeenten willen in 2050 energieneutraal zijn

Twentse gemeenten willen in 2050 energieneutraal zijn

  • Chapeau! Laten wij hier het goede voorbeeld geven (21%)
  • 2050 pas? Dat moet sneller kunnen (58%)
  • Volgens de president van Amerika is er toch geen klimaatprobleem? (21%)
52 stemmen