Volledig scherm
Pret in de Waarbeek: het familiepretpark wil ook graag een financiële bijdrage van de gemeente, nu WinterWorld 20 mille krijgt.

Waarbeek in Hengelo wil nu ook subsidie

HENGELO - De Waarbeek wil ook subsidie van de gemeente, nu het evenement WinterWorld een bijdrage van 20 mille van het college krijgt. Zo organiseert het park jaarlijks een WinterWaarbeek. „Met zo’n bijdrage kunnen wij ook iets moois doen. We kunnen er dan bijvoorbeeld een schaatsbaan van aanleggen”, zegt het directielid Joris Bengevoord.

Het college zegde de subsidie vorige week toe om WinterWorld te kunnen verplaatsen van het Makroterrein naar het plantsoen bij Thiemsbrug. De Waarbeek komt niet voor subsidiëring in aanmerking, omdat er entreeprijzen worden gevraagd. Een voorwaarde is dat evenementen gratis moeten zijn. Maar WinterWorld vraagt óók geld voor de schaatsbaan: de website maakt melding van een dagkaart van 6 euro met gratis schaatshuur.

Verzoek

Bengevoord heeft meteen een schriftelijk verzoek voor subsidiëring bij de wethouders Mariska ten Heuw en Marcel Elferink ingediend. Hij vindt niet dat er sprake is van oneerlijke concurrentie met WinterWorld, dat ook een flinke bijdrage van de Fuldauerstichting heeft gekregen. „Ik ben er blij mee dat de gemeente die starre houding laat varen om niet te subsidiëren als er sprake is van entree heffen.”

Korting

En het beleid om minder toegangsgeld te vragen van minder draagkrachtige groepen en andere doelgroepen kent De Waarbeek ook al, zegt het directielid: „Zo krijgen bijstandsgerechtigden korting bij ons.” Volgens het college van B en W gaat het om een eenmalige bijdrage voor WinterWorld. Bengevoord: „Dat hoop ik niet.”

Boze reacties

Het college schuift die 20 mille van de gemeente via het Bureau Hengelo door naar organisator Freddy Scheffer. Bureau Hengelo bepaalt de financiële bijdragen voor evenementen, maar speelde in het geval van WinterWorld geen rol. „We zijn een soort eenmalige bank”, zegt directeur Wouter Reinders. Desondanks krijgt hij, zonder namen te noemen, boze reacties van de organisatoren van evenementen over de subsidiëring

Emoties

„Ze spreken hun ongenoegen uit over die bijdrage. We kunnen goed uitleggen hoe dat is gegaan, maar de emoties snappen we. Elk jaar opnieuw moeten ze subsidie aanvragen, altijd weer discussies en dan komt er een nieuw evenement en krijgt de organisator op deze manier een forse bijdrage. Daar hebben wij last van.” Reinders gaat de reacties bundelen en stuurt ze naar het college.

Vergunningen

Hij is overigens blij met het winterevenement met een schaatsbaan, kerstmarkt en grand café. Oók als het op het Makroterrein had gestaan. „We ondersteunen evenementen in heel Hengelo, we zijn er niet alleen voor de binnenstad.” Ondertussen wordt er op het stadskantoor hard gewerkt aan de benodigde vergunningen.

poll

Blokker sluit in Hengelo en opent vestiging in Enschede

Blokker sluit in Hengelo en opent vestiging in Enschede

  • Een nieuw concept in een andere plaats: slimme zet! (13%)
  • Dan had de winkel in Hengelo toch open kunnen blijven?! (42%)
  • Hopelijk behouden zo veel mogelijk mensen hun baan! (45%)
60 stemmen