Volledig scherm
Een wolf. © Hollandse Hoogte

Wat te doen als wolf mens aanvalt in Twente: dit draaiboek weet alles

ENSCHEDE - De wolf is in aantocht, maar Nederland is volledig voorbereid. Provincies en natuurorganisaties hebben vorige maand het Operationeel Draaiboek Wolf vastgesteld.

Daarin is alles geregeld, van een wolvenkeutelprotocol tot wat de pers te horen krijgt als een mens wordt aangevallen: ‘Communiceer dat dit geval zeldzaam, ernstig en tragisch is’.

Komst aanstaande
Volgens het draaiboek is de komst van de wolf naar Nederland aanstaande. In Niedersachsen, waar Noord-Twente aan grenst, is het aantal wolven in vijf jaar tijd flink toegenomen. Er zijn inmiddels vijf roedels, vier loslopende dieren en in de afgelopen twee jaar zijn liefst 42 pups geboren. Die gaan binnenkort op zoek naar hun eigen territorium.

Een dier uit een roedel in Münster verbleef in 2015 een paar dagen in Noordoost-Nederland. En bij de luchthaven werd in januari ook een wolf gezien.

Probleemwolf
Hoewel wolven schuwe dieren zijn, die mensen het liefst uit de weg gaan, is het niet ondenkbaar dat ze toch een mens aanvallen. In dat geval is er sprake van een ‘probleemwolf’, aldus het draaiboek.

Echte probleemwolven mogen worden afgeschoten, maar daar is wel een vergunning van de provincie nodig. Behalve in acute noodgevallen: dan is toestemming van de burgemeester voldoende. Als een wolf schapen, geitjes of honden aanvalt is dat geen reden voor afschieten; eigenaren kunnen dan schade claimen.

Wolvenloket
Volgens het draaiboek is het oprichten van een wolvenbureau voorlopig nog niet nodig, er komt wel een wolvenloket. Daar kunnen meldingen over wolven in behandeling worden genomen. Daar moeten ook de formulieren keutelvondst naar toe, met info over lengte, doorsnede en geur van gevonden keutels.

poll

Hulsbeek gaat papieren zakken uitdelen om zwerfafval tegen te gaan

Hulsbeek gaat papieren zakken uitdelen om zwerfafval tegen te gaan

  • Belachelijk, met hetzelfde gemak gooi je het in de prullenbak (25%)
  • Goed idee, dat zorgt ongetwijfeld voor minder zwerfafval (16%)
  • Laten ze boetes uitdelen in plaats van papieren zakken (59%)
1291 stemmen