Volledig scherm
© TC Tubantia

Woningcorporatie Hengelo/Borne boert goed in 2015

HENGELO/BORNE Woningcorporatie Welbions heeft goed geboerd in 2015. Het jaar is afgesloten met een positief resultaat van ruim 15 miljoen euro. 

Ondanks de fraaie cijfers over 2015 rekent directeur Harry Rupert zich niet rijk. De ‘winst’ van 15,2 miljoen euro is volgens hem een boekhoudkundig resultaat. „Wij hebben dat geld niet in de portemonnee zitten.”

Stenen

Het resultaat over 2015 wordt volgens Rupert mede bepaald door een andere waardering van het vastgoed van de corporatie. „Door andere indexaties, zoals de rente en inflatie, is dit bedrag niet zomaar te vergelijken met voorgaande jaren. De hoogte van het bedrag zegt ook niet direct iets over hoeveel geld Welbions kan uitgeven. Het geld zit in de stenen van onze huizen, maar een steen is geen bankbiljet. Dat is altijd lastig uit te leggen aan onze huurders.”

Welbions is eigenaar van een kleine 15.000 huurwoningen in Hengelo en Borne. Vorig jaar jaar fuseerde het Hengelose Welbions met Woonbeheer Borne. Anno 2016 is het ‘nieuwe’ Welbions een financieel gezonde corporatie die voldoet aan alle normen, zo wordt geconstateerd in het deze week gepresenteerde jaarverslag.

Pittig

„We hebben best wel een pittige periode achter de rug”, vertelt Rupert. Mede door de zware heffingen die ‘Den Haag’ de corporaties oplegde. Voor Welbions betekende dat een forse bezuinigingsoperatie. Er moest gesneden worden in de personeelsformatie. In pakweg vier jaar tijd is het aantal voltijdbanen teruggebracht van circa 200 naar 131.

Mede door de bezuinigingen is er nu minder noodzaak om woningen te verkopen en ontstaat er weer ruimte voor nieuwbouw. „Op deze manier blijven er ook in de toekomst voldoende betaalbare woningen beschikbaar in Hengelo en Borne.”

Sloop

In 2015 bleef de nieuwbouw achter bij de planning. Welbions verkocht vorig jaar 166 woningen. Er werden 125 huizen gesloopt. Daardoor daalde het totale aantal woningen van 14.946 naar 14.665. Het aantal ingeschreven woningzoekenden steeg licht, tot bijna 16.000.

poll

Man (31) opgepakt na slaan Powned-verslaggever Dennis uit Glanerbrug

Man (31) opgepakt na slaan Powned-verslaggever Dennis uit Glanerbrug

  • Terecht, je blijft van een ander af (62%)
  • Als je loopt te sarren, kun je een tik verwachten (27%)
  • Hoe minder aandacht hiervoor, hoe beter (11%)
690 stemmen