Volledig scherm
Meindert Schmidt. © Emiel Muijderman

ZGT-bestuurder: 'Ziekenhuis moet duidelijker zijn over tarieven'

HENGELO - ZGT-bestuurder Meindert Schmidt wil patiënten vooraf precies kunnen vertellen wat een behandeling kost. "Van restaurants weten we precies welke gerechten ze aanbieden en tegen welke prijs. Ziekenhuizen zouden hetzelfde moeten doen. Dus gewoon vertellen welke behandelingen ze in huis hebben en tegen welk tarief", dat bepleit ziekenhuisbestuurder Meindert Schmidt van ZGT.

De roep om meer transparantie over zorgkosten zwelt aan. En terecht, aldus ZGT-bestuurder Schmidt. Verzekerden zijn immers steeds meer kwijt aan eigen risico. Ging het in 2012 nog om 220 euro, in 2013 steeg het naar 350 en dit jaar naar 385 euro. Met dergelijke prijsstijgingen is het wel handig dat je als patiënt kunt inschatten welk bedrag je maximaal kwijt bent, voor je de spreekkamer van de dokter binnenstapt.

Gelijk
Maar dan zou het tarief, volgens Schmidt, ook voor alle verzekerden gelijk moeten zijn. Niet dat per behandeling ook nog eens zes verschillende tarieven gelden, afhankelijk van waar iemand een polis heeft afgesloten. Bij één tarief dat door het ziekenhuis wordt bepaald, blijft het overzichtelijk.

De patiënt kan besluiten om te gaan shoppen. Iets wat overigens weinig zin heeft als het gaat om behandelingen die duurder zijn dan het wettelijk voorgeschreven eigen risico van 385 euro. Dan is de patiënt zijn geld toch kwijt. Schmidt: „Toch zouden we ook over die hogere bedragen transparant moeten zijn. Net als over kwaliteit”.

Vastgelopen systeem
De ZGT-bestuurder noemt de huidige financiering van ziekenhuiskosten een volledig achterhaald en vastgelopen systeem. Met een wirwar aan regels, waar een wereld aan bureaucratie achter schuil gaat. Zo onderhandelt ZGT jaarlijks met zes verschillende verzekeraars over de tarieven, wat dus leidt tot zes verschillende prijzen voor dezelfde behandeling. Schmidt: „En het tarief zegt helemaal niets over de kwaliteit van de behandeling.”

Live Voetbal

home logo sc HeerenveenHEE
81'
0-1
Heracles AlmeloHER
away logo

poll

Woonwagens blijven welkom in de gemeente Berkelland

Woonwagens blijven welkom in de gemeente Berkelland

  • Hier zitten de inwoners van Berkelland echt niet op te wachten (46%)
  • Prima, zolang het aantal standplaatsen maar niet wordt uitgebreid (24%)
  • Goed dat de standplaatsen behouden worden door de gemeente (30%)
679 stemmen