Volledig scherm
© Lars Smook

Sinti-Monument waardige afsluiting zwarte Oldenzaalse bladzijde

OLDENZAAL - Sinti-monument maakt dat Oldenzaal op waardige wijze omgaat met een van de de zwartste bladzijden uit de geschiedenis. Bijeenkomst in volle stadhuishal maakt op iedereen diepe indruk.

Op 16 mei 1944 werden in Oldenzaal zes Sinti (woonwagenbewoners) opgepakt en afgevoerd naar Kamp Westerbork. Drie dagen later gingen ze op transport naar Auschwitz. Een aantal werd vergast in Auschwitz-Birkenau, enkele anderen kwamen om in andere kampen.

Reconstructie
Hier in Oldenzaal komen de emoties weer boven, maar is er ook dankbaarheid. Die gericht is aan het Oldenzaal in deze tijd, maar vooral aan journalist Felix Nijland, die Oldenzaal en de Sinti weer bij elkaar heeft gebracht. Hij maakte van het wegvoeren van de Sinti een reconstructie in de krant en gaf de aanzet tot een herdenkingsmonument.

moeilijk
„Als klein kind had ik al de behoefte om in de Oldenzaalse archieven te zoeken. Maar ik kon niet, ik zat nog vol wrok”, vertelt Sabina Achterbergh, voorzitter van de landelijke vereniging Sinti, Roma en woonwagenbewoners Nederland. „Het is nog steeds moeilijk hier te zijn, maar tegelijkertijd voelt het goed.”

Beeld
Oldenzaal heeft, zo bleek zaterdag, een van de zwartste bladzijden uit haar geschiedenis nooit willen lezen. Geschiedschrijvers wijdden destijds welgeteld een regeltje aan de deportatie. Nu staat er in de Herdenkingstuin een prachtig beeld gemaakt door Berend Seiger. Het bronzen beeld verbeeldt een muzikant, staand achter een wiel. Het ene deel is een karrewiel, het herinnert aan het reizende bestaan van de Sinti. De andere helft is het rad van een trein, dat staat voor de deportatie naar Auschwitz.

  1. Oldenzaalse Boeskool is Lös neemt afscheid van stadsmunt

    Oldenzaalse Boeskool is Lös neemt afscheid van stadsmunt

    OLDENZAAL - De Boeskool is Lös krijgt met ingang van dit jaar een eigen consumptiemunt. Het is nog wel mogelijk om met de stapstadsmunt te betalen, maar hij wordt niet meer tijdens het zomerfeest verkocht. Er komt een Boeskoolmunt voor in de plaats, elk jaar een andere. Dit heeft de organiserende stichting besloten, met 'rugdekking' door de horeca van de Groote Markt. Volgens de Stichting Carnavals Stapstad wordt er hiermee een bom gelegd onder de stadsmunt. 

Oldenzaal e.o.