article
1.6459101
NEEDE - Ze vormen het levende bewijs dat punkmuziek niet dood is. Het Needse drietal van The Cool Trick maakt begin 2017 zelfs een korte tour door het punkmekka Engeland.
Engeland, Needse punkers van The Cool Trick komen eraan...
NEEDE - Ze vormen het levende bewijs dat punkmuziek niet dood is. Het Needse drietal van The Cool Trick maakt begin 2017 zelfs een korte tour door het punkmekka Engeland.
http://www.tubantia.nl/regio/achterhoek/engeland-needse-punkers-van-the-cool-trick-komen-eraan-1.6459101
2016-09-28T14:50:00+0000
http://www.tubantia.nl/polopoly_fs/1.6459161.1475074141!image/image-6459161.JPG
toernee,Neede,The Cool Trick,Engeland,punkband
Achterhoek
Home / Regio / Achterhoek / Engeland, Needse punkers van The Cool Trick komen eraan...

Engeland, Needse punkers van The Cool Trick komen eraan...

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   De punk-'n-rollband The Cool Trick uit Neede.
   Fotograaf
  NEEDE - Ze vormen het levende bewijs dat punkmuziek niet dood is. Het Needse drietal van The Cool Trick maakt begin 2017 zelfs een korte tour door het punkmekka Engeland.
   
  Toch te gek dat het ons gelukt is om in Engeland te kunnen optreden

  De band speelde recent nog in uitvalsbasis Neede. Daar wonen nog steeds twee van de drie muzikanten: zanger-gitarist Tommy Markerink en drummer Jasper Manuel. Alleen bassist Teun Brugman hangt tegenwoordig rond in Enschede.

  ,,Als je uit Neede komt is zo'n optreden, zoals afgelopen zaterdag in café De Ruif, het mooiste dat je kunt meemaken", zegt Markerink. ,,Er komt meer publiek op af dan bij de andere concerten van ons, want ze weten dat we uit Neede komen. Je kent bijna iedereen in de zaal. En de meesten zijn bekend met onze muziek. Ze hebben onze cd's gekocht of ze hoorden onze nummers ergens. Dus dat wordt gegarandeerd een feest."

  The Cool Trick kwam in 2013 uit de startblokken. Markerink maakte met Manuel deel uit van The Ramclones, een gezelschap dat songs van de Amerikaanse punkpioniers The Ramones coverde. ,,Dat liep zes jaar lang wel lekker, maar je wilt wel eens wat anders", legt Markerink uit. Het toeval wil dat hij als student van de Utrechtse Herman Brood Academie in 2013 Brugman tegenkwam, die daar eveneens lessen volgde en uit dezelfde punk- en rock-'n-rollinspiratie putte.

  Binnen de kortste keren was er The Cool Trick, met Manuel erbij achter de trommels. Markerink: ,,Achter onze bandnaam zit geen verhaal. We hebben zomaar iets verzonnen. Het bekte wel lekker, haha..."

  Mailtje uit Japan

  Van meet af aan timmerde het trio flink aan de weg met hun optredens, vooral in de Achterhoek. Begin 2015 namen ze hun debuut Loaded Gun op. Dat deden ze in Dalfsen, in de studio van producer Hendrik Jan Bökkers, oud-gitarist van Jovink en de Voederbietels en voorman van Bökkers. ,,Die cd brachten we in eigen beheer uit", vertelt de zanger-gitarist. ,,Je moet niet denken dat er meteen enorm veel exemplaren van verkocht werden. De liefhebbers van punkmuziek vormen zelfs wereldwijd een select gezelschap. We lieten er honderd maken en die gingen via internet allemaal de deur uit. Het meest bijzondere was dat we een mailtje kregen uit Japan. Iemand van een platenzaak daar wilde tien cd's. Die hebben we toen maar opgestuurd. En een op punkrock gerichte webradiozender uit New York pikte ons album op en draaide er meerdere nummers van. Toch niet gek voor een debuut van een Needs bandje..."

  De meeste mensen denken bij punk meteen aan agressieve rockmuziek, waarbij tekstueel tegen bijna alles uit het dagelijks leven aangeschopt wordt. Maar dat is bij The Cool Trick niet het geval.

  Heel vrolijke muziek

  Markerink: ,,Wij maken eigenlijk heel vrolijke muziek. De teksten gaan over alledaagse dingen die we zelf beleven. Alle drie zijn we enorme fans van The Ramones. Die staan bekend om hun korte songs, waarin de gitaarsolo's ook binnen een paar seconden zijn afgelopen. Natuurlijk hebben we daaruit typerende elementen overgenomen, we zijn niet zomaar fans van hen. Maar we houden ook van oude rock-'n-roll en van Normaal. Nee, dat is niet zo vreemd, hoor. We komen toch uit de Achterhoek... Wat ons aanspreekt in de Normaal-liedjes is het mengelmoesje aan muziekstijlen dat je erin aantreft. Om iets te noemen: ze gebruiken de slaggitaar op een geheel eigen manier. Daar doen we dan iets mee."

  Eerder dit jaar verscheen de tweede cd van The Cool Trick, Ready For Take-Off geheten. Oplage 150 schijfjes. ,,Op die plaat, opgenomen in Nijmegen, gebeurt iets meer. We zijn serieuzer geworden, misschien wel volwassener, en we hebben er meer tijd aan besteed. De instrumenten namen we ineens op, zonder overdubs. Zo probeerden we het energieke van onze optredens op de plaat te krijgen. We zijn zeer tevreden over het uiteindelijke resultaat."

  Markerink verwacht niet met The Cool Trick een bestaan te kunnen opbouwen als professioneel muzikant. ,,Dat is ook niet ons doel. We willen samen heel veel lol maken en meer fans krijgen. Nadat ik de popacademie voltooid had, wist ik niet precies wat ik moest doen. Nu ben ik glazenwasser, dat valt heel goed te combineren met muziek maken. Ik ben er heel blij mee."

  De Needenaar is ook opgetogen over de korte tournee die The Cool Trick begin 2017 aflegt door Engeland. Engeland en de Verenigde Staten zijn toch de punklanden.

  Markerink: ,,Ik was een beetje aan het kijken op een Facebookpagina. Daar was een concertboeker nogal actief. Die heb ik een bericht gestuurd en hij regelde meteen een paar concerten, omdat ie ons goed vond. Het zijn echte punkpubs waar we straks staan, waar ruige punkers komen. Toch te gek dat ons dit gelukt is..."

  De UK Tour 2017

  The Cool Trick heeft dit jaar voorlopig nog vier concerten op de kalender staan: 15 oktober Pitchers in Amersfoort, 22 oktober Beat The Boktor-festival in Hengelo (Gld.), 12 november Saturnus in Scheveningen en 25 november café De Stam in Almelo.

  De UK Tour 2017 staat gepland voor begin februari met als zalen: 2 februari The Harp Re- strung in Folkestone, 3 februari The Unicorn in Camden Town (Londen), 4 februari The Bird Nest in Deptford City (Londen), 5 februari nog onbekend.