article
1.6414896
De toekomst van de twee Needse scholen voor speciaal onderwijs, De Leeuwerik en De Triviant, wordt beter gegarandeerd doordat ze opgaan in een grotere stichting.
Twee Needse scholen zijn minder kwetsbaar in andere handen
De toekomst van de twee Needse scholen voor speciaal onderwijs, De Leeuwerik en De Triviant, wordt beter gegarandeerd doordat ze opgaan in een grotere stichting.
http://www.tubantia.nl/regio/achterhoek/twee-needse-scholen-zijn-minder-kwetsbaar-in-andere-handen-1.6414896
2016-09-20T05:00:00+0000
http://www.tubantia.nl/polopoly_fs/1.6414933.1474299381!image/image-6414933.JPG
De Triviant,speciaal onderwijs,De Leeuwerik,Neede,fusie
Achterhoek
Home / Regio / Achterhoek / Twee Needse scholen zijn minder kwetsbaar in andere handen

Twee Needse scholen zijn minder kwetsbaar in andere handen

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   De Needse Leeuwerikschool heeft sinds een aantal jaren ook een snoezelruimte.
   Fotograaf
  De toekomst van de twee Needse scholen voor speciaal onderwijs, De Leeuwerik en De Triviant, wordt beter gegarandeerd doordat ze opgaan in een grotere stichting.
   

  Tot nu toe vallen De Leeuwerik en De Triviant onder de stichting Zeer Moeilijk Lerende Kinderen Twente/Oost-Gelderland (ZML TWOG) in Borne. Het gaat om zes scholen in de regio, waar 600 leerlingen van 4 tot 20 jaar met een verstandelijke beperking en soms ook andere problemen onderwijs en begeleiding krijgen.

  De Leeuwerik richt zich met speciaal onderwijs op 4- tot 12-jarigen. De school is gehuisvest aan de Bleekenweg, aan de rand van Neede. Op dit adres zit ook De Triviant, dat voortgezet speciaal onderwijs biedt aan 12- tot 20-jarigen.

  De stichting ZML TWOG wil de twee Needse scholen overdragen aan een grotere organisatie, de Almelose stichting Speciaal Onderwijs Twente en Oost-Gelderland (SOTOG). Hieronder ressorteren ook scholen uit Borculo: Klein Borculo en De Korte Dreef. Verder maken deel uit van deze organisatie De Wissel (Almelo), De Veenlanden (Almelo), De Elimschool (Hellendoorn) en De Isselborgh (Doetinchem).

  Minder leerlingen

  Door de fusie met een grotere organisatie per 1 augustus 2017 wordt de kwaliteit van het onderwijs behouden en blijven er in Neede voldoende lesplaatsen over voor kinderen die in de buurt wonen. De Leeuwerik en De Triviant hadden in de voorbije jaren te kampen met een teruglopend aantal leerlingen. In de periode tussen 2011 en 2016 daalde dat van 123 naar 108 scholieren. Die afname heeft te maken met de doelstelling van het zogenaamde passend onderwijs om meer leerlingen uit het speciaal onderwijs op te vangen binnen het reguliere basis- en voortgezet onderwijs. De verwachting is dat als gevolg van de demografische ontwikkelingen, bijvoorbeeld de bevolkingskrimp, het leerlingental op De Leeuwerik en De Triviant verder achteruit gaat.

  Het opgaan van ZML TWOG in SOTOG voorkomt ook dat beide stichtingen elkaar beconcurreren. Verder bezitten de leerlingen op deze scholen steeds vaker complexe en meervoudige problemen. Dat vraagt om een sterk aangepast lesaanbod en meer specialistische kennis. In een grotere organisatie is dat beter te regelen.

  Ouders willen speciaal onderwijs het liefst zo dicht mogelijk bij huis. Maar binnen een kleinere organisatie als ZML TWOG valt dit moeilijker te realiseren. Door de verandering blijven De Leeuwerik en De Triviant gehuisvest aan de rand van Neede. De gemeente Berkelland behoudt daardoor hoogwaardig specialistisch onderwijs en hoeft niet op te draaien voor de extra kosten van leerlingenvervoer.

  Algemene scholen

  De twee openbare Needse scholen worden door de wijziging algemeen toegankelijke (neutraal bijzondere) scholen. Hiervoor heeft de stichting toestemming nodig van de Berkellandse politiek. Deze aanpassing zorgt er verder voor dat de gemeente in het vervolg niet meer de plicht heeft de rol van schoolbestuurder op zich te nemen bij een faillissement of wanbestuur.

  Burgemeester en wethouders van Berkelland  concluderen dat het niet goed is als de stichting ZML TWOG op de huidige, kleinschalige voet verdergaat. Dat maakt de twee Needse scholen kwetsbaar en brengt het voortbestaan in gevaar.