article
1.6321497
WINTERSWIJK - De lokale partij Winterswijks Belang wil de nieuwe burgemeester van de gemeente Winterswijk leveren. De partij vindt dat terecht, omdat er steeds meer mensen op een lokale partij stemmen.
Winterswijks Belang pleit voor lokale burgemeester
WINTERSWIJK - De lokale partij Winterswijks Belang wil de nieuwe burgemeester van de gemeente Winterswijk leveren. De partij vindt dat terecht, omdat er steeds meer mensen op een lokale partij stemmen.
http://www.tubantia.nl/regio/achterhoek/winterswijks-belang-pleit-voor-lokale-burgemeester-1.6321497
2016-08-31T08:58:00+0000
http://www.tubantia.nl/polopoly_fs/1.4770379.1472631513!image/image-4770379.JPG
Winterswijk,Politiek Lokaal,Burgemeester,Sollicitatie,Politieke partij,hermes
Achterhoek
Home / Regio / Achterhoek / Winterswijks Belang pleit voor lokale burgemeester

Winterswijks Belang pleit voor lokale burgemeester

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Burgemeester Thijs van Beem van Winterswijk, die in maart 2017 gaat vertrekken.
   Fotograaf
  WINTERSWIJK - De lokale partij Winterswijks Belang wil de nieuwe burgemeester van de gemeente Winterswijk leveren. De partij vindt dat terecht, omdat er steeds meer mensen op een lokale partij stemmen.

  Lokale partijen trekken in Nederland 30 procent van de stemmen, maar leveren maar 2 procent van de burgemeesters. De partij grijpt het vertrekt van PvdA'er Thijs van Beem aan om dit te doorbreken.

  PvdA, CDA en VVD
  'Nog steeds maken vooral de PvdA, het CDA en de VVD de dienst uit als het gaat om de invulling van burgemeestersposten', schrijft WB-voorzitter Ronald Wiggers. Van alle burgemeesters in Nederland is 90 procent lid van een van deze partijen. 'Terwijl dus steeds meer mensen bij gemeenteraadsverkiezingen stemmen op een lokale partij.'

  Pleidooi
  De partij, met zes zetels de grootste fractie in de 21 leden tellende gemeenteraad van Winterswijk, reageert met haar pleidooi voor een lokale burgemeester op de onlangs gestart procedure voor een nieuwe burgemeester. Thijs van Beem vertrekt in maart 2017, als zijn tweede ambtsperiode van zes jaar afloopt.

  Karaktereigenschappen
  Winterswijkers kunnen de gemeenteraad laten weten over welke karaktereigenschappen de volgende burgemeester moet hebben. Tot 1 september kan iedereen zijn wensen kenbaar maken. De gemeenteraad bespreekt in oktober in een openbare raadsvergadering de profielschets van de nieuwe burgemeester. Daarna kan de sollicitatieprocedure beginnen. Bij de gemeente zijn al tien reacties voor die profielschets binnengekomen. Die worden in september in een vertrouwenscommissie besproken.