article
1.6420687
ALMELO - De 74-jarige Henk Kroeze uit Almelo heeft een verzameling van maar liefst 400 strijkijzers. Maar het is mooi geweest. Tijd voor een grote opruiming. „Als ik uit de tijd kom, wil ik mijn vrouw en kinderen niet met al die spullen opzadelen.”
Aangeboden in Almelo: 400 strijkijzers
ALMELO - De 74-jarige Henk Kroeze uit Almelo heeft een verzameling van maar liefst 400 strijkijzers. Maar het is mooi geweest. Tijd voor een grote opruiming. „Als ik uit de tijd kom, wil ik mijn vrouw en kinderen niet met al die spullen opzadelen.”
http://www.tubantia.nl/regio/almelo-en-omgeving/almelo/aangeboden-in-almelo-400-strijkijzers-1.6420687
2016-09-21T04:15:00+0000
http://www.tubantia.nl/polopoly_fs/1.6420712.1474402458!image/image-6420712.jpg
Almelo
Home / Regio / Almelo en omgeving / Almelo / Aangeboden in Almelo: 400 strijkijzers

Aangeboden in Almelo: 400 strijkijzers

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  ALMELO - De 74-jarige Henk Kroeze uit Almelo heeft een verzameling van maar liefst 400 strijkijzers. Maar het is mooi geweest. Tijd voor een grote opruiming. „Als ik uit de tijd kom, wil ik mijn vrouw en kinderen niet met al die spullen opzadelen.”

  Kroeze verzamelt een heleboel. Van bidprentjes tot populairwetenschappelijke boeken. Maar daar maakt de 74-jarige zich niet zo’n zorgen over, die raakt hij wel kwijt. De strijkijzers zijn een ander verhaal. Want, wie wil die nou hebben?

  Geen snoer
  De strijkijzerverzameling bestaat voor het grootste deel uit exemplaren die nog geen snoer nodig hadden om plooien strak te strijken. Kroeze toont een massief exemplaar van zeker 5 kilo. „Ergens opgegraven. Zo’n ijzer werd in het vuur gelegd om te verhitten. Het is loeizwaar. Ik denk dat je geen ruzie moest zoeken met de vrouw die met dit gevaarte de was streek. Verder zijn er veel ijzers waar gloeiende kolen in werden gedaan. En dit kleine exemplaar heeft een spiritusbrandertje aan de achterzijde, voor die tijd erg vernuftig.”

  Toeval
  Maar vanwaar toch die strijkijzerverzameling? „Toeval, eigenlijk. Iemand vertelde me dat hij strijkijzers ging verzamelen en dat leek me ook wel wat. Zo is het 50 jaar geleden begonnen. Eigenlijk hadden het voor hetzelfde geld sigarenbandjes of speldjes kunnen zijn. Ik heb me nooit in de ontwikkeling van strijkijzers verdiept. Ik kan niet eens strijken. Als ik een leuk exemplaar zag op een rommelmarkt, kocht ik het. Ik heb dan ook geen flauw benul uit welke jaren ze dateren. Het zou goed kunnen dat er zeldzame exemplaren tussen zitten. Maar nu moeten ze weg”, zegt de Almeloër.

  Museum
  Hij hoopt dat het Nederlands Strijkijzer Museum in het Groningse Noordbroek zijn verzameling wil hebben, zodat hij in een klap van zijn 400 strijkijzers af is. „Tja, en zo niet, dan hoop ik dat een liefhebber zich meldt. Het zou jammer zijn als ze allemaal bij het oud ijzer komen te staan.”

  Het museum in Noordbroek kon dinsdag niet reageren.