article
1.6377467
ALMELO - Patiënten in Almelo en omgeving kunnen straks op afstand hun kwaal tonen aan de huisartsenpost
Almeloërs gaan skypen met huisarts
ALMELO - Patiënten in Almelo en omgeving kunnen straks op afstand hun kwaal tonen aan de huisartsenpost
http://www.tubantia.nl/regio/almelo-en-omgeving/almelo/almelo%C3%ABrs-gaan-skypen-met-huisarts-1.6377467
2016-09-12T03:44:00+0000
http://www.tubantia.nl/polopoly_fs/1.4309185.1441915415!image/image-4309185.jpg
Almelo. huisarts
Almelo
Home / Regio / Almelo en omgeving / Almelo / Almeloërs gaan skypen met huisarts

Almeloërs gaan skypen met huisarts

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf

  ALMELO - Patiënten in Almelo en omgeving kunnen straks op afstand hun kwaal tonen aan de huisartsenpost

   

  Bij de huisartsenpost in Almelo kunnen patiënten vanaf woensdag hun huid- of wondprobleem laten zien via smartphone of tablet. Gewoon thuis vanaf de bank. De huisartsenpost neemt een speciale app in gebruik, die helpt bij het bepalen van de ernst.
  De app heet ‘Mag ik meekijken’, en werd ontwikkeld in Apeldoorn. De huisartsenpost in Almelo (CHPA) is de derde in Nederland waar patiënten via een beveiligde verbinding videocontact met de arts kunnen hebben.

  Volgens voorzitter Willem Veerman van de CHPA sluit de app aan op een al langer bestaande behoefte bij patiënten. „We krijgen regelmatig de vraag van patiënten of ze niet een foto kunnen sturen van hun probleem. Dat kan echter niet zomaar, het gaat om privacygevoelige informatie.”

  Met de nieuwe app krijgt de huisartsenpost een beter beeld van het probleem van de patiënt. Veerman: „Wie belt wordt eerst uitgevraagd over wat er aan de hand is. Daarmee bepalen we of het nodig is dat iemand naar de post moet komen, of dat er een huisbezoek nodig is. De informatie die de videoverbinding biedt, geeft extra informatie voor een goede inschatting. Het is een vorm van skype, maar dan beveiligd en met de mogelijkheid de beelden op te slaan.”

  Minder onnodige bezoekjes
  Het voordeel voor de patiënten is volgens hem dat ze niet onnodig naar de huisartsenpost hoeven te komen. „Onze patiënten komen niet alleen uit Almelo maar ook uit Westerhaar of Den Ham. Niemand wil ’s avonds of in het weekeinde onnodig rijden. Met de app kunnen we dat voorkomen.”

  Aan de andere kant hoopt hij dat de videoverbinding zal bijdragen aan het verminderen van het aantal onnodige consulten. „We zien toch wel relatief veel patiënten die best even hadden kunnen wachten tot de volgende ochtend om bij hun eigen huisarts langs te gaan. Mensen hebben tegenwoordig helaas niet zoveel geduld meer en willen direct worden geholpen. Daar hebben we last van, want het veroorzaakt onnodige drukte.”

  De app wordt vanaf komende woensdag voor het eerst ingezet. Voorlopig alleen voor huidproblemen en wonden, en alleen voor de circa 210.000 inwoners van het CHPA-gebied. De app is beschikbaar voor zowel Apple als Android en is gratis. Veerman: „Het zou mooi zijn als mensen de komende tijd alvast de app op de telefoon zetten. Dat scheelt wat tijd op het moment dat ze bellen.” Over een half jaar wordt gekeken of de proef een vervolg krijgt.