article
1.6435994
ALMELO - De slachtoffers van het Almelose datalek lopen gerede kans doelwit te worden van identiteitsfraude. Met die waarschuwing komt privacyadvocaat Olaf van Haperen.
Grote kans op identiteitsfraude door datalek in Almelo
ALMELO - De slachtoffers van het Almelose datalek lopen gerede kans doelwit te worden van identiteitsfraude. Met die waarschuwing komt privacyadvocaat Olaf van Haperen.
http://www.tubantia.nl/regio/almelo-en-omgeving/almelo/grote-kans-op-identiteitsfraude-door-datalek-in-almelo-1.6435994
2016-09-24T01:00:00+0000
http://www.tubantia.nl/polopoly_fs/1.4844336.1428400175!image/image-4844336.jpg
Almelo
Home / Regio / Almelo en omgeving / Almelo / Grote kans op identiteitsfraude door datalek in Almelo

Grote kans op identiteitsfraude door datalek in Almelo

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  ALMELO - De slachtoffers van het Almelose datalek lopen gerede kans doelwit te worden van identiteitsfraude. Met die waarschuwing komt privacyadvocaat Olaf van Haperen.

  Hij adviseert de slachtoffers uit voorzorg van bankrekeningnummer te wisselen.

  Gegevens 282 burgers gestolen
  Almelo heeft bekendgemaakt dat van 282 burgers uit Almelo, Tubbergen en Wierden gegevens zijn gestolen van een computer van een ambtenaar. Het gaat in elk geval om het burgerservicenummer (BSN), al dan niet in combinatie met hun naam, geboortedatum en soms ook kenteken.

  Risico's
  Ook als alleen het BSN is gestolen lopen deze mensen kans slachtoffer te worden van identiteitsfraude, zegt een woordvoerder van de Fraudehelpdesk. „Met alleen dit nummer is het al mogelijk om valselijk leningen en telefoonabonnementen af te sluiten, of online producten te kopen of huren.”

  Rekeningen 
  De gedupeerden komen er pas achter wanneer de rekening in de bus valt voor spullen die zij nooit hebben gekregen. 

  Van Haperen zou daarom zelf meteen van bankrekening veranderen. „Ik weet dat dit heel rigoureus is. Maar het is te eenvoudig om te denken: dat nummer is toch niet gestolen… Hoeveel mensen hebben niet ooit eens ergens een bankrekening online gezet? Ik zou het risico niet nemen. Met BSN, naam en geboorteplaats is het echt alarmfase één.”

  De advocaat meent dat de gemeente Almelo mensen actief dient bij te staan. „Ze moet in mijn ogen ook de eventuele kosten betalen. Zij hebben het datalek ook veroorzaakt.”

  Brief aan gedupeerden
  Almelo heeft alle gedupeerden per brief geïnformeerd. Voor hen is een speciaal telefoonnummer geopend. Woordvoerder Bart Schopman: „We werken samen met diverse diensten om de mensen zo goed mogelijk te helpen. Zoals de Informatie Beveiligingsdienst en het Centrale Meldpunt Identiteitsfraude.” 

  Kalmerende woorden
  Hoogleraar Pieter Hartel van de Universiteit Twente (cyber security) denkt dat er met alleen diefstal van een BSN nog niet veel aan de hand hoeft te zijn. „Instellingen en bedrijven moeten zich er namelijk altijd van vergewissen dat zij werkelijk met de persoon te maken hebben die bij het BSN hoort.” Dit ter geruststelling. „Een BSN zou nooit voldoende mogen zijn om goederen te bestellen.”