article
1.6352495
ALMELO - Een werkstraf van 120 uur en een voorwaardelijke celstraf van vier weken. Dat hoorde Ton D. (53) dinsdag tegen zich eisen in de Almelose rechtbank. Hij zou als agent informatie uit de politiesystemen hebben doorgespeeld naar derden.
Loslippige politieman uit Almelo: ‘Alleen algemene informatie gedeeld'
ALMELO - Een werkstraf van 120 uur en een voorwaardelijke celstraf van vier weken. Dat hoorde Ton D. (53) dinsdag tegen zich eisen in de Almelose rechtbank. Hij zou als agent informatie uit de politiesystemen hebben doorgespeeld naar derden.
http://www.tubantia.nl/regio/almelo-en-omgeving/almelo/loslippige-politieman-uit-almelo-alleen-algemene-informatie-gedeeld-1.6352495
2016-09-07T04:27:00+0000
http://www.tubantia.nl/polopoly_fs/1.4274898.1401796225!image/image-4274898.jpg
Almelo
Home / Regio / Almelo en omgeving / Almelo / Loslippige politieman uit Almelo: ‘Alleen algemene informatie gedeeld'

Loslippige politieman uit Almelo: ‘Alleen algemene informatie gedeeld'

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  ALMELO - Een werkstraf van 120 uur en een voorwaardelijke celstraf van vier weken. Dat hoorde Ton D. (53) dinsdag tegen zich eisen in de Almelose rechtbank. Hij zou als agent informatie uit de politiesystemen hebben doorgespeeld naar derden.

  Een laatste woord, gebruikelijk bij zaken die dienen voor de strafrechter, had hij nauwelijks. D. volstond met één zinnetje: „Ik zit er helemaal doorheen”.

  Zoeken in computersystemen
  De strafzaak en vooral de media-aandacht daaromtrent, hebben de inmiddels ontslagen politieman uit Almelo getekend. Hij zocht tussen 1 januari 2014 en 31 augustus 2015 in de computersystemen van de politie informatie op over personen waarmee hij werd geconfronteerd in de privésfeer, en deelde die met bekenden. Het ging om gevoelige informatie, zoals onder meer drugsgebruik, stalking en prostitutie. Twee van de gedupeerden dienden een vordering in van elk 5.000 euro, vanwege de veronderstelde geleden schade.

  Gedeeltelijke bekentenis 
  D. bekende zijn zonden slechts gedeeltelijk tegenover de meervoudige kamer van de rechtbank in Almelo. „Ik heb fouten gemaakt.” De politieman, sinds lange tijd een diender met een onberispelijke staat van dienst, erkende informatie over een aantal mensen te hebben opgezocht in het politiesysteem. Ook al diende de digitale speurtocht geen enkel werkgerelateerd doel. „Maar ik heb alleen algemene informatie met anderen gedeeld, geen specifieke.”

  Met dat ‘algemene’ doelde D., bijvoorbeeld, op het feit dat iemand in aanraking was geweest met de politie. „Maar juist door dat te zeggen als politieman, beschadig je mensen”, zei rechter C. Koppes. Officier van justitie C. Berendsen omschreef schending van de geheimhouding als een ernstig strafbaar feit. „We moeten informatie kunnen toevertrouwen aan de politie. Van een agent mag worden verwacht dat hij onkreukbaar handelt.”

  Bezorgd en nieuwsgierig
  D. raadpleegde de systemen naar de eigen zeggen ‘uit bezorgdheid en nieuwsgierigheid’. Met corruptie, financieel gewin of het doorspelen van gevoelige gegevens naar criminelen, een suggestie die werd gewekt in een publicatie van De Telegraaf, had het niets te maken.

  Advocaat Duijvelshoff achtte geen van de verdenkingen tegen zijn cliënt bewezen. „Er zijn geen aangiftes gedaan, en ook is geen technisch onderzoek gedaan waaruit onomstotelijk blijkt dat informatie is doorgespeeld.”

  Uitspraak op 20 september.