article
1.6456722
ALMELO - Door een botziekte is Amissa Abbes uit Almelo, tweedejaars leerling van christelijke scholengemeenschap Het Noordik in haar woonplaats, niet altijd in staat om de lessen op school te volgen. Gelukkig heeft ze sinds twee weken de beschikking over 'Klasgenoot'.
Met 'Klasgenoot' kan zieke Amissa uit Almelo toch de lessen volgen
ALMELO - Door een botziekte is Amissa Abbes uit Almelo, tweedejaars leerling van christelijke scholengemeenschap Het Noordik in haar woonplaats, niet altijd in staat om de lessen op school te volgen. Gelukkig heeft ze sinds twee weken de beschikking over 'Klasgenoot'.
http://www.tubantia.nl/regio/almelo-en-omgeving/almelo/met-klasgenoot-kan-zieke-amissa-uit-almelo-toch-de-lessen-volgen-1.6456722
2016-09-28T11:14:18+0000
http://www.tubantia.nl/polopoly_fs/1.6456878.1475052981!image/image-6456878.jpg
Almelo
Home / Regio / Almelo en omgeving / Almelo / Met 'Klasgenoot' kan zieke Amissa uit Almelo toch de lessen volgen

Met 'Klasgenoot' kan zieke Amissa uit Almelo toch de lessen volgen

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Amissa Abbes volgt de lessen thuis met behulp van 'Klasgenoot'
   Fotograaf
   Locatie
   Almelo
  ALMELO - Door een botziekte is Amissa Abbes uit Almelo, tweedejaars leerling van christelijke scholengemeenschap Het Noordik in haar woonplaats, niet altijd in staat om de lessen op school te volgen. Gelukkig heeft ze sinds twee weken de beschikking over 'Klasgenoot'.
  Het is beter dan niet naar school gaan

  Klasgenoot is een computer met camera, die de schoolklas een beetje bij haar thuisbrengt.

  Geen sfeer, wel handig
  De sfeer in de klas wordt volgens Amissa niet echt overgebracht, maar het apparaat zelf is een uitkomst. "Het is beter dan niet naar school gaan. Je moet het zien als een interactieve beeld- en geluidsverbinding die uitkomst kan bieden bij langdurige afwezigheid van leerlingen zoals ik." De leerling kan het apparaat in de klas, die is uitgerust met een 360 gradencamera, op afstand besturen en zodoende de camera draaien of laten inzoomen op het bord. Ook een vinger opsteken kan: dan gaat er een lampje op de Klasgenoot branden.

  Consulenten
  Dit technologische hoogstandje wordt mogelijk gemaakt door KlasseContact, een landelijk project van EDventure en het KPN Mooiste Contact Fonds. Het doel van KlasseContact is voorkomen dat leerlingen die vanwege een chronische of langdurige ziekte niet naar school kunnen in een sociaal isolement raken en een leerachterstand oplopen.

  De inzet van KlasseContact helpt scholen die verantwoordelijk zijn voor het onderwijs van hun zieke leerlingen. Leraren staan hier niet alleen voor, ze kunnen hulp vragen aan gespecialiseerde consulenten.

  Honderden zieke leerlingen
  De consulenten zijn vervolgens de schakel tussen school, leerling en KlasseContact. Op die manier maken elk schooljaar honderden zieke leerlingen (en hun klas) gebruik van KlasseContact. Ineke Holtman is zo'n consulent en was nauw betrokken bij de plaatsing van de Klasgenoot voor Amissa. "Fijn dat Amissa dit prachtige middel achter de hand heeft voor als het minder met haar gaat. Zo kon zij toch over naar de tweede klas."

  Ziekte
  Bij de botziekte waar Amissa aan lijdt is het moeilijk te voorspellen of ze in staat is om naar school te gaan. Soms kan het gewoon niet omdat ze pijn heeft, zegt Amissa. "Dan stuur ik een berichtje naar mijn buddy's Annemij en Maud." Dat zijn klasgenoten en vriendinnen van Amissa. Zij zorgen ervoor dat ze de computer meenemen naar de verschillende lessen.

  De computer staat bij het open leercentrum van Het Noordik. De computer wordt neergezet in de klas, de docent krijgt een microfoon opgespeld en de les kan beginnen. Het apparaat wordt gratis beschikbaar gesteld door de bedrijven EDventure en KPN. Inmiddels zijn er 1.200 in omloop. Klasgenoot is alleen bedoeld voor leerlingen die door lichamelijke problemen langere tijd niet in staat zijn om naar school te gaan.