article
1.6332217
ALMELO - Het gras wordt nog een keer gemaaid, de beelden in de tuin staan er op hun mooist bij. In de galerie is een bijzondere expositie te zien met werk van kunstenaars uit alle werelddelen. Nog een weekeinde zijn bezoekers welkom bij Galerie & Skulpturenpark Groeneveld. Na zondag is het voorbij en trekt eigenaresse Marie-Louise Kersbergen definitief de deur achter zich dicht.
Nog een keer naar Galerie Groeneveld voor het doek valt
ALMELO - Het gras wordt nog een keer gemaaid, de beelden in de tuin staan er op hun mooist bij. In de galerie is een bijzondere expositie te zien met werk van kunstenaars uit alle werelddelen. Nog een weekeinde zijn bezoekers welkom bij Galerie & Skulpturenpark Groeneveld. Na zondag is het voorbij en trekt eigenaresse Marie-Louise Kersbergen definitief de deur achter zich dicht.
http://www.tubantia.nl/regio/almelo-en-omgeving/almelo/nog-een-keer-naar-galerie-groeneveld-voor-het-doek-valt-1.6332217
2016-09-02T09:46:00+0000
http://www.tubantia.nl/polopoly_fs/1.6332242.1472809540!httpImage/image-6332242.jpg
Almelo
Home / Regio / Almelo en omgeving / Almelo / Nog een keer naar Galerie Groeneveld voor het doek valt

Nog een keer naar Galerie Groeneveld voor het doek valt

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Marie-Louise Kersbergen in de beeldentuin van Galerie Groeneveld.
   Fotograaf

  ALMELO - Het gras wordt nog een keer gemaaid, de beelden in de tuin staan er op hun mooist bij. In de galerie is een bijzondere expositie te zien met werk van kunstenaars uit alle werelddelen. Nog een weekeinde zijn bezoekers welkom bij Galerie & Skulpturenpark Groeneveld. Na zondag is het voorbij en trekt eigenaresse Marie-Louise Kersbergen definitief de deur achter zich dicht.

   

  Dit voorjaar besloot de onderneemster en kunstenares te stoppen met de galerie en beeldentuin, die ze 26 jaar geleden begon. „Mijn huurcontract loopt op 10 oktober af”, vertelt ze op het terras, dat uitkijkt over de beeldentuin. „Bovendien word ik een paar dagen daarna 65. En hoewel we tegenwoordig langer doorwerken en ik nog wel 30 jaar actief hoop te zijn, is dit een mooi moment om te stoppen.”

  Beeldentuin
  Kersbergen kwam in 1988 vanuit Amsterdam naar Almelo. Daar stuitte ze op het oude KI-station in Groeneveld, dat al tien jaar leeg stond. „Eerst heb ik hier mijn atelier gemaakt”, vertelt ze. „De buurt hield een fietstocht en vroeg mij wat schilderijen op te hangen. Zo is de galerie begonnen.” Daar kwam al snel de beeldentuin bij. „In de tachtiger jaren waren er bijna geen beeldentuinen in Nederland. Ik had er in Antwerpen een gezien en vond deze plek er ook perfect voor.”

  Stieren
  Op 1 september 1990 opende Galerie & Skulpturenpark Groeneveld voor het eerst de deuren. Het was toen absoluut niet zoals het er nu uitziet. „Het had tien jaar leeggestaan, de muren waren zwart met pek. Op de plek waar nu de beelden staan liepen de stieren in de wei. De galerie was de oude dekstal. Ik heb het steen voor steen opgebouwd.”

  140 beelden
  In de beeldentuin staan 140 sokkels met evenzoveel kunstwerken. Van allerlei kunstenaars, in alle vormen en maten. En in verschillende prijsklassen. „Ik heb heel bewust altijd gekozen voor een breed aanbod voor een brede doelgroep”, vertelt Kersbergen.

  Bussen vol toeristen
  Zodat iemand een beeldje of glaswerk voor 10 euro kan kopen. Of voor duizenden euro’s een groot beeld voor in de tuin of bedrijfspand. „Ik heb hier ook bussen vol toeristen gehad. En bedrijven die met een paar honderd man kwamen voor een vergadering met catering.” De laatste jaren merkte Kersbergen echter dat de belangstelling terugliep. „De economische crisis heeft de kunst hard geraakt. Er zijn veel galeries gesloten. Mensen die kunst willen kopen zijn heel voorzichtig geworden.”

  Grote verhuizing 
  Na zondag begint een grote operatie. Ruim een maand de tijd heeft Kersbergen om alle beelden en kunstwerken te verhuizen. Een deel gaat terug naar de kunstenaars of naar een andere expositie. En ze hoopt dat er in de laatste dagen nog een en ander verkocht wordt. Wat overblijf gaat naar een opslagruimte. „Een enorme klus, want het is allemaal heel kwetsbaar. Ik heb overal dozen verzameld en van een bevriende ondernemer heb ik piepschuim gekregen voor de beelden.”

  Afscheid 
  Nog drie dagen is Groeneveld open, voordat het doek definitief valt. „De afgelopen weken zijn er al veel vaste klanten geweest die nog één keer kwamen kijken en afscheid nemen. Heel veel mooie reacties heb ik gehad.” Zondag 4 september is de laatste dag dat Galerie Groeneveld open is.