article
1.6456073
ALMELO/ENSCHEDE - Het OM Oost-Nederland gaat alle dagvaardingen controleren die nu nog in de pijplijn zitten. Dat kondigt OM-voorlichtster Marjon Haarman aan. Om hoeveel dagvaardingen het precies gaat is niet bekend.
OM in regio wil voorkomen dat voorwaardelijke celstraf niet telt
ALMELO/ENSCHEDE - Het OM Oost-Nederland gaat alle dagvaardingen controleren die nu nog in de pijplijn zitten. Dat kondigt OM-voorlichtster Marjon Haarman aan. Om hoeveel dagvaardingen het precies gaat is niet bekend.
http://www.tubantia.nl/regio/almelo-en-omgeving/almelo/om-in-regio-wil-voorkomen-dat-voorwaardelijke-celstraf-niet-telt-1.6456073
2016-09-28T07:11:00+0000
http://www.tubantia.nl/polopoly_fs/1.5648470.1453380917!image/image-5648470.jpg
Almelo,Enschede,Recht, misdaad en 112
Almelo
Home / Regio / Almelo en omgeving / Almelo / OM in regio wil voorkomen dat voorwaardelijke celstraf niet telt

OM in regio wil voorkomen dat voorwaardelijke celstraf niet telt

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  ALMELO/ENSCHEDE - Het OM Oost-Nederland gaat alle dagvaardingen controleren die nu nog in de pijplijn zitten. Dat kondigt OM-voorlichtster Marjon Haarman aan. Om hoeveel dagvaardingen het precies gaat is niet bekend.

  Justitie wil voorkomen dat verzoeken om eerder opgelegde, voorwaardelijke cel- of werkstraffen uit te voeren, de zogeheten TUL-verzoeken, in de prullenbak belanden. Dit is recent twee keer voorgekomen, bij rechtbanken in Almelo en Zwolle.

  Procedurefout
  De kwestie is aangekaart door advocaat Anno Huisman. Hij stelde dat bij een eerder veroordeelde cliënt, die nog 87 dagen gevangenisstraf op de lat had staan, een procedurefout is gemaakt. In die zaak bleek dat de griffier de dagvaarding met een handtekeningenstempel van de rechter had getekend. Terwijl volgens de wet de rechter de dagvaarding moet controleren en tekenen. Drie Zwolse rechters wezen op basis van de verdediging van Huisman de uitvoering van het vonnis van de eerder opgelegde straf van 87 dagen af.

  Volgens Huisman kan deze uitspraak enorme gevolgen hebben voor de tenuitvoerlegging van eerdere voorwaardelijke straffen. Want, zo stelt hij, bij andere rechtbanken tekent alleen de griffier. ,,Ik heb nog niet één TUL-verzoek gezien waar het goed is gebeurd.''

  Herstellen
  De overkoepelende Raad voor de Rechtspraak gaat nu bij andere rechtbanken na of de dagvaardingen daar ook zonder gerechtelijke toetsing zijn vastgesteld. Het OM bekijkt of rechters tijdens de zitting de procedurefout kunnen herstellen. ,,Het OM is nu, buiten onze schuld, twee keer niet-ontvankelijk verklaard. Daar zijn wij niet blij mee'', aldus voorlichtster Haarman.

  Volgens de Overijsselse persrechter Matthieu Verhoeven ontspringt maar een enkele recidivist de dans. De tenuitvoerlegging van 'oude' straffen kan tot maximaal drie maanden na de proeftijd. Die is meestal twee jaar. ,,Vrijwel alles is reparabel. Dagvaardingen kunnen opnieuw worden aangebracht, ook als het OM niet-ontvankelijk is verklaard.'' Advocaat Huisman vraagt zich af een reparatie tijdens de zitting wel kan. "Lang niet alle misslagen kunnen worden hersteld. Opgelegde voorwaardelijke straffen zullen definitief van tafel worden geveegd."