article
1.6591906
ALMELO - De streng christelijke geloofsgemeenschap Noorse broeders zet vanuit Almelo kinderen in bij werkzaamheden voor bedrijven, waarmee geld wordt verdiend voor de eigen geloofsgemeenschap. Dat blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad, dat beschikt over duizenden documenten waaruit de ongeoorloofde werkwijze naar voren komt.
Piepjonge uitzendkrachten in Almelo staan loon af aan Noorse broeders
ALMELO - De streng christelijke geloofsgemeenschap Noorse broeders zet vanuit Almelo kinderen in bij werkzaamheden voor bedrijven, waarmee geld wordt verdiend voor de eigen geloofsgemeenschap. Dat blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad, dat beschikt over duizenden documenten waaruit de ongeoorloofde werkwijze naar voren komt.
http://www.tubantia.nl/regio/almelo-en-omgeving/almelo/piepjonge-uitzendkrachten-in-almelo-staan-loon-af-aan-noorse-broeders-1.6591906
2016-10-31T05:02:00+0000
http://www.tubantia.nl/polopoly_fs/1.4316402.1400218070!image/image-4316402.jpg
Almelo
Home / Regio / Almelo en omgeving / Almelo / Piepjonge uitzendkrachten in Almelo staan loon af aan Noorse broeders

Piepjonge uitzendkrachten in Almelo staan loon af aan Noorse broeders

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  ALMELO - De streng christelijke geloofsgemeenschap Noorse broeders zet vanuit Almelo kinderen in bij werkzaamheden voor bedrijven, waarmee geld wordt verdiend voor de eigen geloofsgemeenschap. Dat blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad, dat beschikt over duizenden documenten waaruit de ongeoorloofde werkwijze naar voren komt.

  Die documenten zijn gevonden door de FIOD, na de arrestatie van Jonathan van der L. Deze ex-broeder werd in maart dit jaar aangehouden. Hij zou 8 miljoen euro van de Noorse broeders hebben gestolen, die zelf aangifte tegen Van der L. deden.

  Almelo
  De volgelingen en hun kinderen werken voor uitzendbureaus van de geloofsgemeenschap, waarvan de belangrijkste in Almelo gevestigd is: Personeelservice Nederland. Dat bedrijf is gevestigd aan de Slachthuiskade, op hetzelfde adres waar ook Projectservice Nederland zit. Dat bedrijf wordt eveneens aangestuurd door de kerk en neemt opdrachten aan voor grote klanten als Media Markt, HEMA en NS Stations. Die opdrachten worden vervolgens uitgevoerd door de ‘uitzendkrachten’ van Personeelservice.

  De werknemers, leden van de Noorse broeders, staan hun loon geheel of gedeeltelijk af aan de kerk. Uit interne communicatie blijkt dat er sprake is van ‘pushen’ en ‘druk uitoefenen’ om geloofsgenoten geld te laten afstaan.

  Banden met kerk
  Uit een e-mail blijkt de leiding van de geloofsgemeenschap niet wil dat bedrijven weten dat de Noorse broeders schuil gaan achter Projectservice Nederland: ‘dan zijn we klanten als HEMA en Media Markt meteen kwijt.’ Aan potentiële nieuwe klanten wordt zelfs ontkend dat er banden met de kerk zijn.

  Illegaal
  De werkwijze van de Noorse broeders is in strijd met de Arbeidstijdenwet. Zo werden kinderen van twaalf jaar ingezet bij het vouwen van miljoenen doosjes en enveloppen voor de Postcode Loterij.

  In 2011 zijn kinderen ‘van een jaar of tien’ ingezet bij het rondbrengen van stadsgidsen van de gemeente Hengelo. Dat gebeurde door DWN, een voorganger van het ‘uitzendbureau’ uit Almelo. De leiding van DWN ziet het probleem niet: het gebeurt al jaren en ‘is elk jaar weer een feest, met pizza als afsluiting.’

  's Avonds laat
  Bij andere klussen werden minderjarigen na 23.00 uur ingezet en maken de jongeren te veel uren. Om deze overtredingen te verdoezelen werd de administratie aangepast. ‘Mijn idee is dat we hier niet al te rechtvaardig moeten zijn’, schrijft de bestuurder van Personeelservice in een e-mail.

  'Vrijwillig'
  De Almelose bedrijven van de Noorse broeders zijn gevestigd op het adres van een houtbewerkingbedrijf. Daar was afgelopen weekeinde niemand. Op de eigen website heeft de kerkgemeenschap wel gereageerd op het onderzoek van NRC. ‘Waar mensen actief zijn, worden helaas ook fouten gemaakt’, staat er geschreven. Wel distantieert de kerk zich uitdrukkelijk van elke vorm van kinderarbeid. Geld afstaan gebeurt vrijwillig.

  DWN erkent in een reactie dat er ‘domme, pijnlijke fouten zijn gemaakt betreffende de arbeidstijden van jongeren en kinderen’. Het bedrijf zegt alle openheid te willen geven aan een aangekondigd onderzoek door de Inspectie SZW (voorheen Arbeidsinspectie).