article
1.6365829
ALMELO - 20 gigabyte data is er gestolen van de servers van gemeente Almelo, zo maakte deze krant vrijdag bekend. Hoe schokkend is dat lek afkomstig uit de netwerkomgeving van Werkplein Twente? We vragen het Ancilla van de Leest, lijsttrekker van Piratenpartij Nederland. Zij maakt zich hard voor de privacy van burgers.
Piratenpartij over Almelo-hack: 'Slachtoffers staan compleet machteloos'
ALMELO - 20 gigabyte data is er gestolen van de servers van gemeente Almelo, zo maakte deze krant vrijdag bekend. Hoe schokkend is dat lek afkomstig uit de netwerkomgeving van Werkplein Twente? We vragen het Ancilla van de Leest, lijsttrekker van Piratenpartij Nederland. Zij maakt zich hard voor de privacy van burgers.
http://www.tubantia.nl/regio/almelo-en-omgeving/almelo/piratenpartij-over-almelo-hack-slachtoffers-staan-compleet-machteloos-1.6365829
2016-09-09T15:44:00+0000
http://www.tubantia.nl/polopoly_fs/1.6366556.1473435089!image/image-6366556.jpg
Almelo
Home / Regio / Almelo en omgeving / Almelo / Piratenpartij over Almelo-hack: 'Slachtoffers staan compleet machteloos'

Piratenpartij over Almelo-hack: 'Slachtoffers staan compleet machteloos'

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Politica, presentatrice, activiste en voormalig model Ancilla van de Leest (31)
   Fotograaf
  ALMELO - 20 gigabyte data is er gestolen van de servers van gemeente Almelo, zo maakte deze krant vrijdag bekend. Hoe schokkend is dat lek afkomstig uit de netwerkomgeving van Werkplein Twente? We vragen het Ancilla van de Leest, lijsttrekker van Piratenpartij Nederland. Zij maakt zich hard voor de privacy van burgers. 
  De gemeente kan zich hier niet even vanaf maken met een bloemetje

  Het voormalige model en presentatrice zal met de Piratenpartij ook meedoen aan de Tweede Kamer-verkiezingen volgend jaar. 

  20 GB aan gelekte data, hoe ernstig is dit? 
  Van de Leest: "Alleen een cijfertje zegt niet zoveel, we moeten even afwachten wat er precies is gehackt. Maar het feit dat het via malware gestolen is, geeft wel aan dat er zeer waarschijnlijk kwade intenties zijn. Burgers uit Almelo die het overkomen is staan compleet machteloos. Je moet maar hopen dat je gegevens niet ernstig misbruikt worden."

  Wat zegt dit lek in Almelo?
  "Dat gemeenten hun beveiliging gewoon heel slecht op orde hebben. Want deze data-hack wordt nu per toeval ontdekt in Almelo, maar je kunt er vanuit gaan dat het bij veel meer gemeenten speelt. Sinds het Meldpunt Datalekken van de Autoriteit Persoonsgegevens in het leven is geroepen zijn bedrijven en instanties bijna gedwongen het aan te geven, want verzwijgen is nog veel ernstiger. Dat is een goede ontwikkeling, maar staat los van het feit dat er heel slecht wordt omgesprongen met persoonsgegevens."

  Wat kan er zoal gebeuren met de gehackte data van het Werkplein Twente? 
  "Als er kopieën van paspoorten bijzitten kan er bijvoorbeeld een lening worden afgesloten op iemands naam. Of een auto gekocht. Criminelen zijn ook niet dom, die denken verder dan een tasjes roof. Dit is de criminaliteit van de toekomst. Een vriend van mij heeft 40.000 euro schuld, omdat iemand met zijn identiteit een lening heeft afgesloten. Het probleem is: je komt er nog heel slecht vanaf ook. Bedrijven behandelen het niet als hun probleem en ook overheden grijpen niet in. Terwijl zij vaak de bron van de gelekte data zijn."

  20 gigabyte staat gelijk aan ongeveer 1,5 miljoen Word-documenten, 49.000 pasfoto’s in groot formaat, 16.000 uur video-fragmenten of 250.000 grote excel-bestanden. Gigantisch?
  "Het kunnen ook een paar high-res paspoortscans zijn, je weet het gewoon niet. Maar voor de slachtoffers is het wel belangrijk om te weten. De gemeente kan zich hier niet even vanaf maken met een bloemetje, ze moeten echt alles doen om de beveiliging te verbeteren. En ook vertellen wat er precies gehackt is. De tijd van naïef toekijken is wat mij betreft echt voorbij, overheden moeten vandaag beginnen met dit probleem heel serieus te nemen."