article
1.6435946
ALMELO - De politie gaat extra controleren op de N36, de weg tussen de A35 bij Almelo en Wierden en de N48 bij Arriërveld ten noorden van Ommen. Aanleiding zijn de vele ongevallen die daar hebben plaatsgevonden in de laatste jaren.
Politie gaat op N36 letten op automobilisten die whatsappen
ALMELO - De politie gaat extra controleren op de N36, de weg tussen de A35 bij Almelo en Wierden en de N48 bij Arriërveld ten noorden van Ommen. Aanleiding zijn de vele ongevallen die daar hebben plaatsgevonden in de laatste jaren.
http://www.tubantia.nl/regio/almelo-en-omgeving/almelo/politie-gaat-op-n36-letten-op-automobilisten-die-whatsappen-1.6435946
2016-09-23T21:47:00+0000
http://www.tubantia.nl/polopoly_fs/1.6435978.1474666910!image/image-6435978.JPG
Almelo
Home / Regio / Almelo en omgeving / Almelo / Politie gaat op N36 letten op automobilisten die whatsappen

Politie gaat op N36 letten op automobilisten die whatsappen

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   De N36. Foto: Carlo ter Ellen
  ALMELO - De politie gaat extra controleren op de N36, de weg tussen de A35 bij Almelo en Wierden en de N48 bij Arriërveld ten noorden van Ommen. Aanleiding zijn de vele ongevallen die daar hebben plaatsgevonden in de laatste jaren.

  Een van de dingen waar de politie op gaat letten, is het gebruik van smartphones tijdens het rijden.

  Macht over het stuur kwijt
  Coördinator Ben Steinmeijer van het team Verkeer legt uit: ,,De N36 is een moeilijke weg voor ons om goed te kunnen surveilleren. Dat ligt onder andere aan de infrastructuur van deze weg en de verkeersintensiteit van 22.000 voertuigen per dag! Veel van de ongevallen die er hebben plaatsgevonden, hadden als oorzaak dat de bestuurder de macht over het stuur verloor en hierdoor op de andere weghelft terechtkwam."

  Uit eerdere controles is volgens de politie vastgesteld dat veel bestuurders die over de N36 rijden met andere zaken bezig zijn dan het verkeer. Steinmeijer: ,,Je moet dan denken aan niet-handsfree bellen of appen met een smartphone.”

  Appen verzesvoudigt kans op ongeval
  De politie heeft informatie waaruit blijkt dat het bezig zijn met tekstberichten (whatsappen) de kans op een ongeval verzesvoudigt. Weggebruikers worden afgeleid, gaan langzamer rijden, vertonen slingerend rijgedrag, geven geen richting meer aan en komen soms op de andere weghelft terecht met soms noodlottige gevolgen.

  Zichtbare én onzichtbare controles
  Daarom gaat de politie beginnen met zichtbare controles door inzet van opvallende politiemotoren, snelheidsmetingen en radarcontroles met een lasergun. Ook gaan onopvallende videovoertuigen van de politie, op tijdstippen dat het rustiger is op de N36, surveilleren.

  ,,De calculerende overtreder die gebruikmaakt van deze weg en op dat moment geen opvallend politievoertuig ziet, is dus nu alvast gewaarschuwd”, aldus Steinmeijer. ,,Ondertussen zoeken we samen met de wegbeheerder naar een permanente oplossing in infrastructurele aanpassingen.”

  Stevig gesprek
  Weggebruikers die zich bezig houden met andere dingen dan het verkeer en daarop betrapt worden, moeten rekening houden met een gesprek met de verkeerspolitie. Na dat gesprek volgt al dan niet een bekeuring.

  De politie hoopt dat door 'gericht verkeerstoezicht' het gedrag van de weggebruiker positief wordt beïnvloed. Dat moet dan weer leiden tot een grotere verkeersveiligheid.