article
1.2477147
ALMELO - Almelose club van modelbouwers heeft zelfs een ledenstop.
Spelen met treintjes: een hobby voor jong en oud
ALMELO - Almelose club van modelbouwers heeft zelfs een ledenstop.
http://www.tubantia.nl/regio/almelo-en-omgeving/almelo/spelen-met-treintjes-een-hobby-voor-jong-en-oud-1.2477147
2007-11-05T02:09:50+0000
http://www.tubantia.nl/polopoly_fs/1.5717229.1455186927!image/image-5717229.jpg
Almelo
Almelo
Home / Regio / Almelo en omgeving / Almelo / Spelen met treintjes: een hobby voor jong en oud

Spelen met treintjes: een hobby voor jong en oud

  • Afbeelding
   Fotograaf
  ALMELO - Almelose club van modelbouwers heeft zelfs een ledenstop.
  Hoe oud we ook zijn, we blijven allemaal een beetje kind. Daarom is het ook niet zo verwonderlijk dat jong en oud zich doorgaans opperbest vermaakt met modeltreinen. De animo voor deze hobby is in Almelo zo groot dat de plaatselijke Trein Hobby Club Almelo (THCA) een ledenstop heeft moeten instellen.

  Daaruit is af te leiden dat het zelf op schaal nabouwen van spoortrajecten en alles wat daarmee te maken heeft, nog steeds populair is. Dat laatste was gisteren duidelijk te merken aan het enthousiasme waarmee bezoekers op de open dag, die in wijkcentrum Egbertus werd gehouden, te woord werden gestaan.

  Evenementencoördinator Diederick Bakema is blij dat er veel belangstelling is voor de modelspoorbouw. ,,Mensen hebben vaak een vooroordeel over onze hobby", weet hij. "Hebben ze eenmaal de sfeer geproefd, dan komen ze vaak terug of geven zich meteen op als lid."

  Hij roemt de teamgeest onder de leden. "Het leuke is dat je met elkaar samenwerkt. De een weet meer over een bepaald onderdeel dan de ander, zodat je ook veel van elkaar kan leren."

  Volgens Bakema vervelen de treintjes niet snel. "Het blijft een boeiende hobby waarbij er naast het uitwisselen van kennis over techniek ook veel leuke onderlinge contacten ontstaan."

  De THCA gaat met haar tijd mee. De nieuwe, veelal digitale technieken doen ook in de modelspoorbouw hun intrede, blijkt op de open dag. Hoewel de fabrikanten er alles aan doen om alles zo simpel mogelijk te houden, zitten de modelspoorbouwers nog wel eens met de handen in het haar. Met vereende krachten weten ze de problemen echter wel te overwinnen. Op de open dag was duidelijk merkbaar dat de modelbanen door de toepassing van genoemde digitale technieken steeds levensechter worden. Dat laatste oefent onmiskenbaar een aantrekkingskracht op de mensen uit. Dat merkt de THCA aan steeds grotere publieke belangstelling voor de activiteiten die er zoal worden gehouden.

  Bakema erkent dat het geen goedkope hobby is. Het is in Almelo echter nog redelijk betaalbaar, omdat het Almelose bedrijf Somberg aan de leden van THCA korting geeft. THCA blijft letterlijk aan de weg timmeren om de belangstelling voor modelsporen levend te houden.