article
1.6358956
ALMELO - Ondernemer Engbers mag op Tusveld een zonnepanelenparkje aanleggen.. Bewoners van nabije postcodegebieden kunnen meeprofiteren.
Toestemming voor zonnepanelenpark bij Almelo
ALMELO - Ondernemer Engbers mag op Tusveld een zonnepanelenparkje aanleggen.. Bewoners van nabije postcodegebieden kunnen meeprofiteren.
http://www.tubantia.nl/regio/almelo-en-omgeving/almelo/toestemming-voor-zonnepanelenpark-bij-almelo-1.6358956
2016-09-08T09:33:11+0000
http://www.tubantia.nl/polopoly_fs/1.6359137.1473326875!httpImage/image-6359137.jpg
Almelo
Home / Regio / Almelo en omgeving / Almelo / Toestemming voor zonnepanelenpark bij Almelo

Toestemming voor zonnepanelenpark bij Almelo

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • zonnepanelenpark
   Titel
   zonnepanelenpark
   Beschrijving
   Erik Engbers bij de plek waar het zonnepanelenparkje moet komen
   Fotograaf
  ALMELO - Ondernemer Engbers mag op Tusveld een zonnepanelenparkje aanleggen.. Bewoners van nabije postcodegebieden kunnen meeprofiteren.
  We mikken op particulieren die zelf geen zonnepanelen op het dak kunnen plaatsen

  Een park met zonnepanelen is er nog niet op Almelo’s grondgebied, maar als het aan initiatiefnemer Erik Engbers uit Borne ligt, gaat dat binnenkort veranderen. Hij heeft vergevorderde plannen voor een zonnepanelenparkje achter zijn ouderlijke huis aan Tusveld 1, nabij Bornerbroek.

  Ambitieus 
  Het college van burgemeester en wethouders juicht de plannen toe en gaat dan ook akkoord met een afwijking van het ter plekke geldende agrarische bestemmingsplan. Opwekking van groene stroom vermindert schadelijke CO2-uitstoot, redeneert het college. Bovendien heeft Almelo, evenals andere gemeenten, de ambitieuze doelstelling uitgesproken dat in 2020 20 procent van de verbruikte energie duurzaam moet zijn. Zo’n zonneveld helpt bij dat streven.

  Het beoogde terrein op Tusveld is een stuk grasland met een oppervlakte van 1 hectare. Engbers heeft uitgerekend dat er ruimte is voor 1.400 zonnepanelen, die jaarlijks 260.000 kilowattuur aan groene stroom kunnen leveren. Dat komt ongeveer overeen met de electriciteitsbehoefte van 60 huishoudens.

  Particulieren
  Bijzonder aan het project is dat particulieren in de omgeving kunnen aanhaken en dus zelf groene stroom kunnen opwekken. Postcoderoos, luidt de benaming van dit door de overheid gepropageerde deelnemerssysteem. Het houdt in dat bewoners van hetzelfde en aangrenzende postcodegebieden kunnen participeren in het toekomstige energiepark. In dit geval gaat het om een kring rond Bornerbroek waar veel mensen wonen. „Almelo-Zuid valt er bijvoorbeeld onder”, weet initiatiefnemer Engbers.

  Coöperatie
  Nu de gemeente groen licht heeft gegeven, wil hij met enkele geestverwanten doorpakken en een coöperatie voor het zonnepanelenpark oprichten. Huishoudens en bedrijven kunnen daar lid van worden, mits ze dus in de voorgeschreven postcodegebieden wonen. „We mikken op particulieren die zelf niet de mogelijkheid hebben om zonnepanelen op het dak te plaatsen”, zegt Enbers.

  Engbers geeft aan dat een doorsnee huishouden veertien panelen nodig heeft om zelfvoorzienend in groene stroom te zijn. Plaatsing in het beoogde zonnepark vergt dan een investering van circa 6.000 euro. „Dat geld is dan in acht jaar terugverdiend”, rekent Engbers voor. Hij hoopt dat de eerste panelen binnen een half jaar verrijzen in Tusveld. Montage is geen probleem, want Engbers is directeur-eigenaar van Stegehuis Installatietechniek in Borne.