article
1.6353838
ALMELO - Vier producenten in de wereld zijn er: drie in Rusland, een in Almelo. Die in Almelo is Stable Isotopes, onderdeel van Urenco. Het product: grondstoffen voor onder meer de medische wereld. Voor tot wel 20.000 euro per gram.
Tumor te lijf met staafjes uit Almelo
ALMELO - Vier producenten in de wereld zijn er: drie in Rusland, een in Almelo. Die in Almelo is Stable Isotopes, onderdeel van Urenco. Het product: grondstoffen voor onder meer de medische wereld. Voor tot wel 20.000 euro per gram.
http://www.tubantia.nl/regio/almelo-en-omgeving/almelo/tumor-te-lijf-met-staafjes-uit-almelo-1.6353838
2016-09-07T09:06:00+0000
http://www.tubantia.nl/polopoly_fs/1.6353863.1473239005!image/image-6353863.jpg
Almelo
Home / Regio / Almelo en omgeving / Almelo / Tumor te lijf met staafjes uit Almelo

Tumor te lijf met staafjes uit Almelo

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Medewerkers van Stable Isotopes houden zich bezig met de ontwikkeling van bijzondere producten voor medische wereld, onderzoek en de industrie
   Fotograaf
  ALMELO - Vier producenten in de wereld zijn er: drie in Rusland, een in Almelo. Die in Almelo is Stable Isotopes, onderdeel van Urenco. Het product: grondstoffen voor onder meer de medische wereld. Voor tot wel 20.000 euro per gram.

  Radioactief materiaal
  Stable Isotopes, waar twintig mensen werken, begon in 1990 in Almelo en maakt producten die gebruikt worden in de medische wereld, voor onderzoek of voor de industrie. Het is het enige onderdeel van Urenco waar niet met licht radioactief materiaal wordt gewerkt.

  Zink in plaats van uranium
  „We hebben hier bijvoorbeeld tanks met zink in plaats van met uranium”, vertelt Arjan Bos, hoofd van de afdeling Stable Isotopes. Zo maakt het bedrijf honderden kilo’s zinkpillen per jaar, die worden gebruikt door kerncentrales over de hele wereld. „De pillen worden toegevoegd aan het koelwater, waardoor de mate van radioactiviteit drastisch afneemt. Dat is goed voor de veiligheid van de mensen die in de buurt van de reactor komen voor onderhoud.”

  Kanker te lijf 
  Maar de meest in het oog springende producten die de fabriek maakt, worden gebruikt in de medische wereld. Kleine staafjes iridium bijvoorbeeld, die later elders radioactief worden gemaakt en daarna gebruikt worden bij bestrijding van bijvoorbeeld longkanker of baarmoederhalskanker. „Het is een klein staafje op staaldraad”, legt Arjan Bos uit. „Wij maken het staafje. Bij een ander bedrijf, wordt het radioactief gemaakt.”

  Tumor 
  In ziekenhuizen over de hele wereld wordt het vervolgens gebruikt om tumoren te bestrijden. Het staafje wordt met de staaldraad via een katheter in het lichaam gebracht, tot in de tumor. Daar straalt het heel heftig, waarna het staafje wordt verwijderd. In Nederland worden met één staafje, dat vele tientallen euro’s kost, twee patiënten per dag behandeld. In bijvoorbeeld India wordt één staafje honderden keren gebruikt.

  Prostaatkanker 
  Van een ander product van Stable Isotopes worden een soort kleine naaldjes gemaakt. Die zijn bedoeld voor bestrijding van prostaatkanker. De naaldjes worden radioactief gemaakt en met ongeveer zestig tot tachtig tegelijk in de prostaat gebracht. Daar komen ze nooit meer uit. „De straling blijft binnen in de prostaat, straalt daar de tumor kapot en het geeft weinig bijwerkingen. Na verloop van tijd neemt de straling vanzelf af”, zegt Bos. „Je bent in een keer van de behandeling af.”

  Ongeluk
  Stable Isotopes kwam in juni in het nieuws toen er zeven mensen klachten aan de luchtwegen kregen na een incident. Nota bene bij het enige niet-nucleaire deel van het bedrijf. Vijf brandweermannen en twee medewerkers van de beveiligingsdienst werden naar het ziekenhuis gebracht nadat ze een kleine hoeveelheid van het giftige zuur waterstoffluoride inademden. Ze konden snel weer naar huis.

  Arbeidsinspectie 
  De arbeidsinspectie heeft onderzocht hoe het kon gebeuren. „Er is geconstateerd dat er iets mis is gegaan bij het aansluiten van koppelingen”, zegt woordvoerder Judith Slijkhuis. Het is het eerste incident in de ruim vijfentwintig jaar dat de fabriek nu draait. De werkzaamheden zijn volledig hervat.