article
1.6382202
ALMELO - Skydiver Marloes Swarthoff (43) uit Almelo springt na 3.500 sprongen een wereldrecord. Het verhaal van de vrouw met vleugels.
'Vrouw met vleugels' uit Almelo springt naar wereldrecord
ALMELO - Skydiver Marloes Swarthoff (43) uit Almelo springt na 3.500 sprongen een wereldrecord. Het verhaal van de vrouw met vleugels.
http://www.tubantia.nl/regio/almelo-en-omgeving/almelo/vrouw-met-vleugels-uit-almelo-springt-naar-wereldrecord-1.6382202
2016-09-13T03:00:00+0000
http://www.tubantia.nl/polopoly_fs/1.6383188.1473754505!image/image-6383188.jpg
Almelo
Home / Regio / Almelo en omgeving / Almelo / 'Vrouw met vleugels' uit Almelo springt naar wereldrecord

'Vrouw met vleugels' uit Almelo springt naar wereldrecord

Videos
1
Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
  • Afbeelding
   Fotograaf
  ALMELO - Skydiver Marloes Swarthoff (43) uit Almelo springt na 3.500 sprongen een wereldrecord. Het verhaal van de vrouw met vleugels.

  Die eerste stap in de oneindige diepte. Marloes Swarthoff voelt zich even heel klein en nietig boven vliegveld Teuge. De druk is groot. Eén fout en het record is voor iedereen gedaan. Omringd door 55 vrouwen vormt ze op 5 kilometer hoogte maar liefst drie formaties.

  Wereldrecord
  De sprong gaat goed, de formaties zijn perfect. Fenomenaal zelfs. De vrouwen, uit veertien Europese landen, vestigen een nieuw wereldrecord. „Ik moet er nog even van bijkomen”, zegt Swarthoff thuis, op de bank in Almelo. Haar stem kraakt, de neus is verstopt. „Dat krijg je met die hoogteverschillen.”

  Niet het eerste record
  De skydiver weet niet beter: ze springt al meer dan 20 jaar. Het is niet eens haar eerste record. Vorig jaar sprong de Almelose samen met 34 vrouwen een Nederlands record, en in 2009 was er het wereldrecord ‘grootste formatie’, met maar liefst 181 vrouwen. Swarthoff: „Ik ben niet zo’n emotioneel type, maar toen heb ik echt gehuild.” En afgelopen zaterdag dus het wereldrecord in drie formaties met 56 Europese vrouwen.

  Ultieme ervaring
  Fantastische sprongen, maar ze vallen in het niet bij haar ultieme ervaring in Amerika. In kleermakerszit vertelt ze met wilde gebaren over haar mooiste sprong ‘ever’.

  „Ik zat met een piloot in een open vliegtuigje”, begint ze. Partner Jan, ook een skydiver, zoekt ondertussen aan de eettafel naar de alleszeggende beelden. „Voor je staat een soort handvat, en dat pak je vast.” Wat dan volgt is voor de meeste mensen vast een nachtmerrie, maar Swarthoff kickt op die spanning. „Als je dat handvat vast hebt, gooit de piloot het vliegtuig op de kop. Dan hang je in de lucht, maak je een paar mooie foto’s en laat je los als je er klaar voor bent."

  foto

  Een molen, het Nederlands damesrecord in 2015. (Foto: Fons Kriegsman)

  Starterspakket
  De avonturier glundert van oor tot oor bij de herinnering aan die onvergetelijke sprong. En dan was er natuurlijk nog haar eerste echte sprong, in Frankrijk. Ze was 23 jaar en met haar toenmalige vriend op vakantie. De twintiger kocht een starterspakket met acht sprongen en was direct verkocht. „Die allereerste sprong vergeet je nooit weer. Ik wist ook direct: dit is mijn sport!” Een week later werd ze lid van Paracentrum Hoogeveen, waar ze nu nog steeds actief is als instructeur.

  Financieel directeur
  In het ‘burgerlijk leven’ is ze financieel directeur van een civieltechnisch adviesbureau. „Dat is heel wat anders, hè”, zegt Swarthoff met een lach. „Maar ik heb ook een ‘paraleven’.” Dan is ze instructeur en houdt ze grootse evenementen voor skydivers van over de hele wereld. En als het even kan, zoekt ze met haar partner elk weekend een ‘dropzone’ op. Maar nu dochter Lisa (5) er is, willen de ouders geen onnodig risico meer lopen. Hoe ze de risico’s verkleinen? Swarthoff kocht na de geboorte van haar dochter direct een andere parachute. „Want hoe kleiner de parachute, hoe harder de parachute vooruitgaat en landt, en hoe groter de risico’s.”

  200 kilometer p/u
  Nu dendert de moeder met zo’n 200 kilometer per uur naar beneden. En ze heeft een extra back-up in haar springuitrusting, waardoor de reserveparachute automatisch opent als het nodig is. Goede voorzorgsmaatregelen, maar risicovrij is de sport natuurlijk nooit.
  Op ruim 5 kilometer hoogte zet Swarthoff die stap in de oneindige diepte. „Vroeger vond ik dat moment eng, nu verheug ik me erop.” Op welke hoogte trek je dan aan het touwtje?, hoort ze vaak. „Het is geen touwtje!”, roept ze lachend.

  foto

  Een vlinder, het wereldrecord van afgelopen zaterdag. (Foto: George Katsoulis)

  Uitleg
  De instructeur pakt haar uitrusting erbij en begint direct met de uitleg. Skydivers gooien een kleine parachute, een soort anker weg, waardoor een pin die de springuitrusting sluit losschiet en de parachute ontvouwt. „En dat gebeurt op ongeveer een kilometer hoogte.” Ze vergelijkt skydiven met autorijden. „Het eerste ritje zit je met klamme handen achter het stuur, maar op een gegeven moment wordt het een automatisme.”

  Hartslag
  Toch zijn er drie momenten waarop haar hartslag een hoogtepunt bereikt: tijdens de afsprong, het openen van de parachute en de landing. Dat blijft spannend, ook na ruim 3.500 sprongen. Is er ooit iets misgegaan? „Gelukkig niet. Maar ik heb weleens mijn reserveparachute moeten gebruiken.” Haar ouders waren niet kapot van de sport. „Maar mijn vader heeft al een mooie tandemsprong gemaakt en mijn ouders zijn nu mijn grootste fans.”

  Dochter
  Wat als dochter Lisa haar avontuurlijke ouders achterna wil? „We zijn al met haar in de windtunnel geweest. Ze kijkt nergens meer van op.” Swarthoff gunt haar dochter deze mooie ervaringen. „Wat er ook speelt in je leven, het doet er allemaal niet meer toe als je springt.” Die intense concentratie vindt ze keer op keer in de lucht, maar nooit op de grond. Komend weekend hangt de vrouw met de vleugels weer boven Teuge. „Op naar het volgende record.”