article
1.6462361
TUBBERGEN - Drie kunstwerken maakte Arpad Szombathelyi voor Glasrijk Tubbergen. Ze gaan over het thema 'Europa grenze(n)loos glas', over zijn ziekte en hoe die hem op zichzelf terugwierp. ,,Het licht in de mens telt."
Licht in de leegte bij Glasrijk Tubbergen
TUBBERGEN - Drie kunstwerken maakte Arpad Szombathelyi voor Glasrijk Tubbergen. Ze gaan over het thema 'Europa grenze(n)loos glas', over zijn ziekte en hoe die hem op zichzelf terugwierp. ,,Het licht in de mens telt."
http://www.tubantia.nl/regio/almelo-en-omgeving/tubbergen/licht-in-de-leegte-bij-glasrijk-tubbergen-1.6462361
2016-09-29T08:22:06+0000
http://www.tubantia.nl/polopoly_fs/1.6462574.1475137294!image/image-6462574.jpg
Tubbergen
Home / Regio / Almelo en omgeving / Tubbergen / Licht in de leegte bij Glasrijk Tubbergen

Licht in de leegte bij Glasrijk Tubbergen

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Kunstenaar Arpad Szombathelyi met een deel van zijn werk voor Glasrijk Tubbergen.
   Fotograaf
  TUBBERGEN - Drie kunstwerken maakte Arpad Szombathelyi voor Glasrijk Tubbergen. Ze gaan over het thema 'Europa grenze(n)loos glas', over zijn ziekte en hoe die hem op zichzelf terugwierp. ,,Het licht in de mens telt."

  Hij verontschuldigt zich bij voorbaat voor eventuele uitweidingen. ,,Daar hebben alle Hongaren een beetje last van. We zijn een volk van vertellers, hè." Soms struikelt de Hengeloër bijna over zijn woorden, zo vol is Arpad Szombothelyi van zijn bijdrage aan Glasrijk Tubbergen, nog tot en met zondag te zien.

  Dubbel
  Curator Piet Augustijn inviteerde kunstenaars uit zoveel mogelijk landen van de Europese Unie. ,,Denk je dat je na meer dan 35 jaar helemaal bent ingeburgerd, word je toch weer als Hongaar gevraagd", zegt de kunstenaar. Hij lacht erbij, maar toch: ,,Een beetje dubbel is het wel. 

  Slachtofferol
  Als kunstenaar ben je altijd al met jezelf bezig." Bovendien, zegt hij met een grijns, ,,hebben Hongaren een hang naar dramatiek. Ze kiezen snel de slachtofferrol. Ik wil voorkomen dat ik erin ga zwelgen."Vandaar ook dat zijn derde, titelloze werk voor Tubbergen uitgesproken kleurrijk is, ,,net als Europa, de mensen en het leven." Toch is deze cirkel niet volmaakt. Op de plek waar er een hap uit is, bevindt zich een veer van neon die spanning suggereert.

  ,,De onzekerheid die mijn ziekte veroorzaakt zal me blijven achtervolgen. Voor je het weet is er het niets, en doet al het mooie er niet meer toe." Er valt een stilte, voor het eerst. Dan, met een wegwerpgebaar: ,,Maar laat ik nou niet te dramatisch worden." De exposities van Glasrijk Tubbergen t/m zondag open van 10-17 uur.