article
1.6112781
FLERINGEN - Cogas en Gasunie zijn begonnen met de aanleg van het leidingnetwerk voor biogas. Gebroeders Oude Lenferink in Fleringen is de eerste producent van biogas die op het netwerk wordt aangesloten.
Primeur in Fleringen: koken op biogas via nieuw leidingnetwerk
FLERINGEN - Cogas en Gasunie zijn begonnen met de aanleg van het leidingnetwerk voor biogas. Gebroeders Oude Lenferink in Fleringen is de eerste producent van biogas die op het netwerk wordt aangesloten.
http://www.tubantia.nl/regio/almelo-en-omgeving/tubbergen/primeur-in-fleringen-koken-op-biogas-via-nieuw-leidingnetwerk-1.6112781
2016-06-16T08:24:00+0000
http://www.tubantia.nl/polopoly_fs/1.5112433.1437984436!image/image-5112433.jpg
Fleringen,Milieu en grondstoffen,Gasunie,Aanleg,Leiding,Cogas,Biogas
Tubbergen
Home / Regio / Almelo en omgeving / Tubbergen / Primeur in Fleringen: koken op biogas via nieuw leidingnetwerk

Primeur in Fleringen: koken op biogas via nieuw leidingnetwerk

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   ANP
  FLERINGEN - Cogas en Gasunie zijn begonnen met de aanleg van het leidingnetwerk voor biogas. Gebroeders Oude Lenferink in Fleringen is de eerste producent van biogas die op het netwerk wordt aangesloten.

  Bij het agrarisch bedrijf ligt inmiddels een begin van een kunststofleiding van 7,5 kilometer. Deze leiding gaat naar De Pook bij Almelo, waar een opwerkingsinstallatie wordt gebouwd. Het biogas wordt daar opgewerkt tot de kwaliteit van aardgas, zodat het in de gasleidingen van Cogas ingebracht kan worden.

  Ringleiding
  Het nieuwe netwerk kost in totaal 2,3 miljoen euro. Tachtig procent daarvan financiert de provincie uit het Energie Fonds Overijssel. Cogas gaat bij de uitbreiding van het netwerk gebruik maken van een ringleiding die Gasunie al rond Almelo heeft liggen. Die leiding gebruikt Gasunie zelf niet meer.

  Toekomst
  Het wachten is op de aansluiting van meer, naar verhouding kleinere mestvergistingsinstallaties. De verwachtingen zijn hooggespannen. "Dit is een heel bijzonder moment", aldus Cogas-directeur Gerald de Haan woensdag, bij de symbolische starthandeling van de aanleg van de eerste 7,5 kilometer. En gedeputeerde Erik Lievers: "Voor Overijssel ligt de toekomst in biogas." Ulco Vermeulen van Gasunie: "Het gaat niet alleen om biogas, het gaat om duurzame energie en het ontwikkelen van economische activiteit."

  Miljarden kubieke meters
  Het geschetste toekomstbeeld is, dat agrarische bedrijven straks ook biogasproducent zijn. Gas uit Twente, dat door huishoudens in de directe omgeving afgenomen kan worden. Vermeulen: ,,Het gaat nu om een paar miljoen kubieke meter per jaar, in de toekomst om tientallen miljoenen, misschien wel miljarden kubieke meters."

  foto