article
1.6393089
1Waar gaat het eigenlijk over? De oliewinning in Schoonebeek werd vorig jaar stilgelegd toen een transportleiding van afvalwater naar Twente lek bleek. De leiding is nu gerepareerd en de NAM wil weer beginnen met olie winnen.
Vijf vragen over afvalwaterinjectie in Noordoost Twente
1Waar gaat het eigenlijk over? De oliewinning in Schoonebeek werd vorig jaar stilgelegd toen een transportleiding van afvalwater naar Twente lek bleek. De leiding is nu gerepareerd en de NAM wil weer beginnen met olie winnen.
http://www.tubantia.nl/regio/almelo-en-omgeving/tubbergen/vijf-vragen-over-afvalwaterinjectie-in-noordoost-twente-1.6393089
2016-09-15T06:55:09+0000
http://www.tubantia.nl/polopoly_fs/1.6393095.1473922482!image/image-6393095.JPG
Tubbergen
Home / Regio / Almelo en omgeving / Tubbergen / Vijf vragen over afvalwaterinjectie in Noordoost Twente

Vijf vragen over afvalwaterinjectie in Noordoost Twente

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   De gaswinninginstallatie NAM aan einde van de Boortorenweg in Hezingen.
   Fotograaf

  1Waar gaat het eigenlijk over?

  De oliewinning in Schoonebeek werd vorig jaar stilgelegd toen een transportleiding van afvalwater naar Twente lek bleek. De leiding is nu gerepareerd en de NAM wil weer beginnen met olie winnen.

  2Wat is dan het probleem?

  Er is massief verzet tegen het injecteren, onder aanvoering van de Stichting Stop Afvalwater Twente. Die haalde in Twente 30.000 protesthandtekeningen op. Politici in gemeenten, provincie en Tweede Kamer van velerlei pluimage plaatsten kanttekeningen of zijn onomwonden tegen. Deze week schaarde het College van Gedeputeerde Staten zich achter de tegenstanders. GS gaan formeel bezwaar maken tegen het hervatten van het injecteren van a

  3Wat heeft minister Kamp daar mee te maken?

  Kamp, die over de vergunningen gaat, besloot vorig jaar een voor 2017 geplande evaluatie van het injecteren van afvalwater te vervroegen. De Kamer wilde vervolgens dat de uitslag van die evaluatie en het besluit om het injecteren te hervatten, gelijk op zouden lopen. Kamp zegde dit toe, in april. Maar in augustus bleek dat de uitslag van die evaluatie is pas eind dit jaar komt. De NAM wil deze maand de oliewinning weer hervatten. De Kamerleden zijn boos en roepen Kamp nu op het matje.

  4Kan de Kamer meer dan boos worden?

  Dat is een goede vraag. Minister Kamp stelt dat de NAM gewoon het recht heeft de oliewinning te hervatten. De vergunning om olie te winnen is namelijk nooit geschorst of ingetrokken. De vergunning voor het gebruik van de pijpleiding naar Twente wel. Maar inmiddels is de gerepareerde pijpleiding goedgekeurd door het Staatstoezicht op de Mijnen. Het is daarmee de vraag of er juridisch nog iets tegen het injecteren te ondernemen valt.

  5Dus de kamer voert een achterhoedegevecht?

  Er is een verschil tussen een juridisch en een bestuurlijk gevecht. De confrontatie van vandaag is voor Stop Afvalwater Twente, Overijssel en de gemeenten ook belangrijk in het licht van de uitslag van de evaluatie van het injecteren, eind dit jaar. Hoe groter het verzet nu, hoe groter de kans dat uit de evaluatie komt dat injecteren in de Twentse bodem geen optie meer is.