article
1.6469377
WESTERHAAR - Volgens eigenaar Toine Schipper was de brand woensdag 28 september bij zijn bedrijf Free Peat in Westerhaar ‘niet zo heftig als het leek’. Er worden maatregelen genomen om een nieuwe brand te voorkomen. Het incident is voor de gemeente wel reden tot ‘verscherpt toezicht’.
'Brand Westerhaar minder heftig dan het leek'
WESTERHAAR - Volgens eigenaar Toine Schipper was de brand woensdag 28 september bij zijn bedrijf Free Peat in Westerhaar ‘niet zo heftig als het leek’. Er worden maatregelen genomen om een nieuwe brand te voorkomen. Het incident is voor de gemeente wel reden tot ‘verscherpt toezicht’.
http://www.tubantia.nl/regio/almelo-en-omgeving/twenterand/brand-westerhaar-minder-heftig-dan-het-leek-1.6469377
2016-09-30T09:01:00+0000
http://www.tubantia.nl/polopoly_fs/1.6469417.1475225964!image/image-6469417.jpg
Overijssel,Twenterand,Westerhaar,Economie,Gezondheid,Lokaal Thema TT,Milieu en grondstoffen,brand,Free Peat
Twenterand
Home / Regio / Almelo en omgeving / Twenterand / 'Brand Westerhaar minder heftig dan het leek'

'Brand Westerhaar minder heftig dan het leek'

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Directeur Toine Schipper van potgrondbedrijf Free Peat.
   Fotograaf
  WESTERHAAR - Volgens eigenaar Toine Schipper was de brand woensdag 28 september bij zijn bedrijf Free Peat in Westerhaar ‘niet zo heftig als het leek’. Er worden maatregelen genomen om een nieuwe brand te voorkomen. Het incident is voor de gemeente wel reden tot ‘verscherpt toezicht’.
  We gaan nu kijken of aanvullende maatregelen nodig zijn

  Eigenaar Toine Schipper is een dag na de brand bij Free Peat op zakenreis. De medewerkers van de vestiging aan de Sluiskade kunnen gewoon aan de slag. Schipper laat weten dat ‘de brand niet zo heftig was als het leek’. Met name door de rookontwikkeling zou het allemaal wat ernstiger zijn overgekomen.

  Kokosopslag
  Toch was de brandweer met groot materiaal aanwezig om de door broei ontstane brand in een opslag van kokos te bestrijden. Kokos is een vand e bestandsdelen van de potgrond die het bedrijf produceert. De brandweer heeft gebruikgemaakt van een drone om de ‘hotspots’ in de opslag te vinden, waardoor de brand beter kon worden bestreden. Om 21.15 uur zette de brandweer een punt achter de werkzaamheden, die uren in beslag namen.

  De brandweer was ook op 8 juni druk met een brand bij het bedrijf. Uit gegevens van de brandweer blijkt verder dat in 2003 en 2014 eveneens meldingen geweest zijn van brand.

  Toezicht
  De brand van woensdag is voor de gemeente Twenterand reden tot ‘verscherpt toezicht’. Tijdens de laatste reguliere milieucontrole in februari werden geen onvolkomenheden waargenomen. ,,We gaan nu kijken of aanvullende maatregelen nodig zijn”, aldus de gemeente.

  Volksgezondheid
  Buren laten weten zich zorgen te maken. Volgens Schipper is er goed contact met directe buren. „Er was bij de brand geen gevaar voor de volksgezondheid. Wij werken met natuurlijke producten. En wie zich zorgen maakt, kan bij ons informatie krijgen. Mensen hoeven zich geen zorgen te maken. Het is wel een goed plan om de komende tijd met de buren om tafel te gaan voor het geven van tekst en uitleg”

  Voorkomen
  Er worden stappen gezet om te voorkomen dat zich weer een incident door broei kan voordoen. Schipper vertelt dat de opslag anders wordt ingericht. Over de oorzaak van de brand wil hij alleen kwijt dat die bekend is. „Verder wil ik hier niets over zeggen. We weten wat het probleem is en hoe we dat willen aanpakken.''