article
1.6605114
VRIEZENVEEN - Een raadslid van GBT wil een discussie op gang brengen over de werkwijze van de gemeenteraad in Twenterand. De burgemeester steunt de poging de betrokkenheid van burgers te vergroten.
Burgemeester Twenterand: 'Cijfer voor vertrouwen in politiek zesje'
VRIEZENVEEN - Een raadslid van GBT wil een discussie op gang brengen over de werkwijze van de gemeenteraad in Twenterand. De burgemeester steunt de poging de betrokkenheid van burgers te vergroten.
http://www.tubantia.nl/regio/almelo-en-omgeving/twenterand/burgemeester-twenterand-cijfer-voor-vertrouwen-in-politiek-zesje-1.6605114
2016-11-03T11:09:00+0000
http://www.tubantia.nl/polopoly_fs/1.6605147.1478171255!image/image-6605147.jpg
Overijssel,Twenterand,Lokaal Thema TT,Politiek en bestuur,Politiek Lokaal TT,gemeenteraad Twenterand,gemeenteraadslid Bart-Jan Harmsen,Burgemeester Cornelis Visser
Twenterand
Home / Regio / Almelo en omgeving / Twenterand / Burgemeester Twenterand: 'Cijfer voor vertrouwen in politiek zesje'

Burgemeester Twenterand: 'Cijfer voor vertrouwen in politiek zesje'

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Beeld van vergadering van de gemeenteraad van Twenterand, met CDA-fractievoorzitter Henk Kerkdijk die het woord voert.
   Fotograaf

  VRIEZENVEEN - Een raadslid van GBT wil een discussie op gang brengen over de werkwijze van de gemeenteraad in Twenterand. De burgemeester steunt de poging de betrokkenheid van burgers te vergroten.

   

  Elk initiatief om vertrouwen van burgers in politiek te vergroten juich ik toe

  ‘Elk initiatief om het vertrouwen van burgers in de politiek te vergroten juich ik toe’. Dat zegt burgemeester Cornelis Visser over een opiniestuk van raadslid Bart- Jan Harmsen van Gemeentebelangen Twenterand (GBT), dat is te lezen op de website van deze krant.

  Code Oranje
  Harmsen zette zijn visie op papier na berichten over Code Oranje, een campagne van enkele honderden burgemeesters, wethouders, ondernemers, raadsleden, wetenschappers en actieve burgers die vinden dat het huidige politieke systeem op de helling moet. Zij willen ruimte om te kunnen experimenteren om de afstand tussen raad en burger te verkleinen.

  Burgerparticipatie
  Visser vervolgt: „We zien in de samenleving dat mensen weinig vertrouwen hebben in de politiek. Dat vertrouwen krijgt een zesjes. We hebben niet voor niets een werkgroep burgerparticipatie, om te onderzoeken hoe het beter kan. Hoe kunnen we meer mensen bij de democratie betrekken? Over enkele weken hopen we dat de werkgroep met ideeën komt om burgers op allerlei terreinen bij de besluitvorming te betrekken.”

  Loting
  Visser staat open voor alternatieven. Hij noemt als voorbeeld de wijze waarop in Ierland met loting is gewerkt: een groep gekozen én uitgelote burgers krijgt gerichte informatie en komt bijeen om een gevoelig wetsartikel te wijzigen. Door dat het gaat om gekozen en uitgelote burgers wordt er inhoudelijk veel ‘grondiger’ gediscussieerd en het leidt tot meer consensus bij besluitvorming. Visser: „Er op een andere manier naar kijken kan wellicht bijdragen aan een toename van de betrokkenheid van mensen.”