article
1.6515769
KLOOSTERHAAR - Freddie Ekkel uit Kloosterhaar wil een luchtwachttoren herbouwen als vogelkijkscherm bij een zandwinplas. De eigenaar van het gebied is al akkoord, terwijl ook in de plannen voor het gebied al een uitkijkpost is opgenomen.
Herinnering aan Koude Oorlog nabij zandwinplas Kloosterhaar
KLOOSTERHAAR - Freddie Ekkel uit Kloosterhaar wil een luchtwachttoren herbouwen als vogelkijkscherm bij een zandwinplas. De eigenaar van het gebied is al akkoord, terwijl ook in de plannen voor het gebied al een uitkijkpost is opgenomen.
http://www.tubantia.nl/regio/almelo-en-omgeving/twenterand/herinnering-aan-koude-oorlog-nabij-zandwinplas-kloosterhaar-1.6515769
2016-10-11T08:15:00+0000
http://www.tubantia.nl/polopoly_fs/1.6515866.1476173580!image/image-6515866.JPG
Overijssel,Hardenberg,Kloosterhaar,Lokaal Thema TT,Sociaal en maatschappij,luchtwachttoren,Freddie Ekkel,zandafgraving
Twenterand
Home / Regio / Almelo en omgeving / Twenterand / Herinnering aan Koude Oorlog nabij zandwinplas Kloosterhaar

Herinnering aan Koude Oorlog nabij zandwinplas Kloosterhaar

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Freddie Ekkel uit Kloosterhaar met restanten van de luchtwachttoren die hij wil gebruiken om een uitkijkpunt te bouwen.
   Fotograaf

  KLOOSTERHAAR - Freddie Ekkel uit Kloosterhaar wil een luchtwachttoren herbouwen als vogelkijkscherm bij een zandwinplas. De eigenaar van het gebied is al akkoord, terwijl ook in de plannen voor het gebied al een uitkijkpost is opgenomen. 

   

  Vanuit die toren stonden vrijwilligers op de uitkijk voor Russische vliegtuigen

  De val van de Berlijnse Muur in november 1989 staat symbool voor het einde van wat werd genoemd de 'Koude Oorlog', de periode van ‘gewapende vrede’ tussen het kapitalistische westen en het communistische oostblok. Bijna dertig jaar later wil Freddie Ekkel in Kloosterhaar een stukje van die geschiedenis behouden.

  Brokstukken
  Na het vinden van brokstukken van een luchtwachttoren heeft hij het plan opgevat die opnieuw te gaan gebruiken. Ekkel wil van de restanten een zogeheten vogelkijkscherm maken bij een zandwinplas aan de rand van het dorp. „Die plek staat in het herinrichtingsplan van de zandwinlocatie ook al omschreven als uitzichtpunt. En het mag van de terreineigenaar, De RuwBouw Groep.”

  Netwerk
  De luchtwachtoren maakte na de Tweede Wereldoorlog deel uit van een netwerk torens, waar vrijwillige waarnemers het luchtruim afspeurden naar vijandige Russische vliegtuigen. In heel Nederland waren 276 posten, deels op bestaande hoge gebouwen en 138 speciaal voor dit doel gebouwde torens, waaronder die in Kloosterhaar. 

  Radar
  Vanuit een post konden vliegtuigen op het gehoor tot een afstand van acht kilometer worden waargenomen”, zegt Ekkel. „De bemanning bestond uit twee personen die na drie uur werden afgelost.”  Begin jaren zestig werd het waarnemingssysteem vervangen door een radarsysteem en werden de luchtwachttorens afgebroken. De betonblokken werden door boer Immink gebruikt voor de bouw van een schuur en een paardenstal. Nu die gebouwen zijn afgebroken heeft Ekkel, die met het Dorpsarchief Kloosterhaar een particulier museum beheert, de brokstukken gekregen en is het plan voor hergebruik ontstaan.