article
1.6287284
VROOMSHOOP - Melkveehouder Jans Kamphuis heeft één van de drie uitgekeerde prijzen gewonnen van het Boerderij ForFarmers Innovatiefonds. Het gaat om een bedrag van 2.500 euro. De 71-jarige Kamphuis krijgt het geld voor zijn hydraulische paaltjesprikinstallatie.
Innovatieprijs voor Vroomshoopse melkveehouder
VROOMSHOOP - Melkveehouder Jans Kamphuis heeft één van de drie uitgekeerde prijzen gewonnen van het Boerderij ForFarmers Innovatiefonds. Het gaat om een bedrag van 2.500 euro. De 71-jarige Kamphuis krijgt het geld voor zijn hydraulische paaltjesprikinstallatie.
http://www.tubantia.nl/regio/almelo-en-omgeving/twenterand/innovatieprijs-voor-vroomshoopse-melkveehouder-1.6287284
2016-08-23T12:07:00+0000
http://www.tubantia.nl/polopoly_fs/1.6287304.1471953902!image/image-6287304.jpg
Overijssel,Twenterand,Vroomshoop,Economie,Lokaal Thema TT,paaltjesprikmachine,innovatie,De Boerderij,ForFarmers
Twenterand
Home / Regio / Almelo en omgeving / Twenterand / Innovatieprijs voor Vroomshoopse melkveehouder

Innovatieprijs voor Vroomshoopse melkveehouder

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   De hydraulische paaltjesprikinstallatie van de Vroomshoopse boer Jans Kamphuis.
   Fotograaf
  VROOMSHOOP - Melkveehouder Jans Kamphuis heeft één van de drie uitgekeerde prijzen gewonnen van het Boerderij ForFarmers Innovatiefonds. Het gaat om een bedrag van 2.500 euro. De 71-jarige Kamphuis krijgt het geld voor zijn hydraulische paaltjesprikinstallatie. 
  Door mijn vinding gaat het plaatsen van paaltjes nu een stuk sneller

  Kamphuis, nog steeds betrokken bij het melkveebedrijf met 280 koeien, heeft zijn idee bedacht omdat het plaatsing van paaltjes zoveel tijd in beslag nam. 

  Handmatig
  Het is qua verkaveling een echt veenkoloniaal bedrijf. De percelen zijn tot 1.500 meter lang. De huiskavel is afgerasterd met houten palen en prikkeldraad. Aan de andere kant van de weg is het maailand dat vanaf de zomer ook in gebruik is als weidegrond. Daar willen ze snel kunnen werken, zonder permanente afrastering. ,,Ik heb de paaltjes jaren handmatig geplaatst”, laat Kamphuis weten in een persbericht van ForFamers.

  Overtollig
  ,,Dan neem je er 20 op de schouder, kun je 200 meter doen en dan moet je weer terug. Dat vreet tijd. Ook heb je altijd net te weinig paaltjes bij je, de draad moet je ophalen en zo loop je anderhalf uur.” Dat was hij zat. Uit ‘wat losse onderdelen en overtollige hydrauliek’ is de machine gebouwd.

  Half uur
  De tuinbouwtrekker sleept een wagentje met palen mee, er gaan zo’n 50 palen in een bak voorop het trekkertje. De veehouder pakt een paaltje uit de bak en stopt die in de installatie. Stoppen, hydrauliek inschakelen, de paal gaat in de grond, en dan verder naar de volgende paal. Direct wordt ook de draad gespannen. “Het is nu een half uur werk voor een perceel van 1.200 bij 160 meter.” Het oprollen van de draad gaat automatisch bij het verwijderen van de paaltjes.

  Jury
  Volgens de jury past deze innovatie prima bij de belangstelling die er op dit moment is om meer te gaan beweiden. Het maakt afwisselend beweiden en maaien op flexibele percelen makkelijk toepasbaar.