article
1.6347524
VRIEZENVEEN - De affaire rond de Vjenne Stube aan de Harmsenweg 8 in Vriezenveen wordt bij de rechtbank voortgezet. Het doel: een dwangsom van tafel krijgen en met de gemeente Twenterand tot een oplossing komen. De gemeente wil dat de eigenaren - Gerard en Heintje Companjen - een deel van de bouwwerken op het terrein afbreken omdat deze zonder bouwvergunning zijn neergezet. En ook moet het gebruik van de bouwwerken stoppen.
Rechter buigt zich over affaire rond Vriezenveense Vjenne Stube
VRIEZENVEEN - De affaire rond de Vjenne Stube aan de Harmsenweg 8 in Vriezenveen wordt bij de rechtbank voortgezet. Het doel: een dwangsom van tafel krijgen en met de gemeente Twenterand tot een oplossing komen. De gemeente wil dat de eigenaren - Gerard en Heintje Companjen - een deel van de bouwwerken op het terrein afbreken omdat deze zonder bouwvergunning zijn neergezet. En ook moet het gebruik van de bouwwerken stoppen.
http://www.tubantia.nl/regio/almelo-en-omgeving/twenterand/rechter-buigt-zich-over-affaire-rond-vriezenveense-vjenne-stube-1.6347524
2016-09-06T08:31:00+0000
http://www.tubantia.nl/polopoly_fs/1.6347779.1473150606!image/image-6347779.jpg
Overijssel,Twenterand,Vriezenveen,Bouw en wonen,Lokaal Thema TT,Politiek Lokaal TT,dwangsom,burgemeester Cornelis Visser,voorzieningenrechter,Vjenne Stube
Twenterand
Home / Regio / Almelo en omgeving / Twenterand / Rechter buigt zich over affaire rond Vriezenveense Vjenne Stube

Rechter buigt zich over affaire rond Vriezenveense Vjenne Stube

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Deel van de Vjenne Stube, het pand links kan blijven staan, bijna alle andere bouwwerken moet de familie Companjen slopen op last van de gemeente Twenterand.
   Fotograaf
  VRIEZENVEEN - De affaire rond de Vjenne Stube aan de Harmsenweg 8 in Vriezenveen wordt bij de rechtbank voortgezet. Het doel: een dwangsom van tafel krijgen en met de gemeente Twenterand tot een oplossing komen. De gemeente wil dat de eigenaren - Gerard en Heintje Companjen - een deel van de bouwwerken op het terrein afbreken omdat deze zonder bouwvergunning zijn neergezet. En ook moet het gebruik van de bouwwerken stoppen.
  De Vjënnelander Musikanten repeteren hier al vanaf 1980, maar het mag niet meer

  „We mogen er zelfs onze verjaardagen niet meer vieren”, aldus Gerard Companjen. „En ook mag ik hier op zaterdag niet meer met een groepje op de harmonica spelen. De Vjenneländer Musikanten repeteren hier al vanaf 1980. Maar het mag allemaal niet meer.”

  Rechtbank
  De affaire wordt voortgezet bij de voorzieningenrechter. Juriste Rianne Wildschut van juridisch adviesbureau IBVM uit Haaksbergen legt uit waarom: „Bij de rechter is een verzoek ingediend om een voorlopige voorziening. We willen daarmee voorkomen dat de gemeente een dwangsom verbeurd gaat verklaren. Die dwangsom is onder meer opgelegd om het gebruik van de Vjenne Stube te stoppen, of het nu commercieel is of privé. Het is nog niet bekend wanneer de zaak wordt behandeld.”

  Uitlatingen
  Met name het gebruik van een van de bouwwerken voor privégebruik gaat een rol spelen, wat betreft de familie. Heintje en Gerard Companjen wijzen daarbij op uitlatingen van burgemeester Cornelis Visser, die hij vorig jaar zou hebben gedaan.

  „Volgens hem zou het houden van verjaardagen en het musiceren geen enkel probleem zijn”, weet het echtpaar Companjen. Wildschut, die bij het gesprek aanwezig is geweest, bevestigt de vermeende uitspraak van Visser. Ook een zoon van Companjen, wethouder Jan-Herman Scholten en twee ambtenaren zouden bij het onderhoud hebben gezeten, maar via de gemeente Twenterand kan daarover geen bevestiging worden verkregen. „Nu de zaak onder de rechter is, geven wij geen commentaar meer over deze kwestie”, laat een woordvoerster weten.

  Vergunning
  Companjen vindt dat de gemeente boter op het hoofd heeft. Hij wijst onder meer op het feit dat de gemeente ooit heeft toegestaan dat bij de Vjenne Stubbe jaarlijks zes evenementen plaats mogen vinden, waarvoor telkens een vergunning moest worden aangevraagd.
  Oud-wethouder Auke Koops van ’t Jagt bevestigt die lezing. Voor elk festijn - van onder meer Back to the 60’s concerten tot optredens van de Oberkrainerherz - kreeg de familie een vergunning. En ook zijn in de Vjenne Stube maatschappelijke activiteiten gehouden, zoals EetMee van de stichting ZorgSaam Twenterand (dat een financiële relatie heeft met de gemeente). Al die activiteiten zijn inmiddels gestaakt.

  Mondeling
  Verder beweert Gerard Companjen dat hij de zaak al eens heeft afgekaart met de toenmalige gemeente Vriezenveen: „In ruil voor een stuk grond aan de Harmsenweg waar een trottoir moest komen, zou de gemeente de Vjenne Stube ongemoeid laten. Dat is destijds door wijlen wethouder Roelof Schipper bevestigd, mondeling. Helaas staat dat niet zwart op wit.”

  De meeste, vermeende illegale bouwwerken staan al sinds 1977 aan de Harmsenweg. Legaliseren zou niet mogelijk zijn, omdat een nieuw bestemmingsplan (nu agrarisch) horeca op de locatie niet zou toestaan.