article
1.6447341
ZWOLLE/VRIEZENVEEN - Gerard en Heintje Companje uit Vriezenveen willen niet dat hun levenswerk de Vjenne Stube aan de Harmsenweg wordt gesloopt. De bestuursrechter in Zwolle gaat zich nu verdiepen in de kwestie. Al lijkt de gemeente Twenterand een handreiking te willen doen, zo bleek tijdens een eerste zitting.
Rechter buigt zich over kwestie Vjenne Stube in Vriezenveen
ZWOLLE/VRIEZENVEEN - Gerard en Heintje Companje uit Vriezenveen willen niet dat hun levenswerk de Vjenne Stube aan de Harmsenweg wordt gesloopt. De bestuursrechter in Zwolle gaat zich nu verdiepen in de kwestie. Al lijkt de gemeente Twenterand een handreiking te willen doen, zo bleek tijdens een eerste zitting.
http://www.tubantia.nl/regio/almelo-en-omgeving/twenterand/rechter-buigt-zich-over-kwestie-vjenne-stube-in-vriezenveen-1.6447341
2016-09-26T12:03:00+0000
http://www.tubantia.nl/polopoly_fs/1.6447363.1474894281!image/image-6447363.jpg
Overijssel,Twenterand,Vriezenveen,Bouw en wonen,Cultuur, kunst en recreatie,Economie,Lokaal Thema TT,Politiek Lokaal TT,Sociaal en maatschappij,Vjenne Stube,gemneente Twenterand,Chris Walraven,VVD Twenterand,rechtbank Zwolle,dwangsom,bestuursrechter
Twenterand
Home / Regio / Almelo en omgeving / Twenterand / Rechter buigt zich over kwestie Vjenne Stube in Vriezenveen

Rechter buigt zich over kwestie Vjenne Stube in Vriezenveen

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Gerard Companje van de Vjenne Stube in Vriezenveen.
   Fotograaf
  ZWOLLE/VRIEZENVEEN - Gerard en Heintje Companje uit Vriezenveen willen niet dat hun levenswerk de Vjenne Stube aan de Harmsenweg wordt gesloopt. De bestuursrechter in Zwolle gaat zich nu verdiepen in de kwestie. Al lijkt de gemeente Twenterand een handreiking te willen doen, zo bleek tijdens een eerste zitting. 
  Het is onmenselijk dat we moeten slopen

  Gerard Companje (70) vat het geschil in de Zwolse rechtbank samen. ,,Wij hopen er een pannenkoekje te mogen bakken en muziek te maken’’, zei de vuttende veetransporteur afgelopen week tegen bestuursrechter Albert Oosterveld.

  Levenswerk
  De jurist beslist uiterlijk vrijdag 30 september of de gemeente Twenterand dwangsommen voor maximaal 160.000 euro mag opleggen, voor het illegaal gebruik van schuren en boerenbouwsel bij hun stulpje. In hun levenswerk, de Vjenne Stube, een kruising van amateur-museum en familie-feestzaal. Daar worden elke veertien dagen pannenkoeken gebakken voor de hele familie, met 23 (klein)kinderen.

  Telefoongesprek
  Moniek Blokvoort, advocate namens de gemeente, en de andere aanwezigen horen Heintje Companje snikkend uitleggen hoeveel vermeend onrecht hen wordt aangedaan. ,,Het is onmenselijk dat we moeten slopen. Dat hadden ze eerder moeten doen.”Gerard Companje zegt een opgenomen telefoongesprek met burgemeester Cornelis Visser op zak te hebben. Daarin zou deze toezeggingen hebben gedaan. Uit juridisch-tactische overwegingen wordt die vermeende troefkaart niet voor de bestuursrechter uitgespeeld.

  Varkenshandel
  Vaststaat dat de Companje’s al ruim 45 jaar hun Vjenne Stube runnen, nadat hun eerdere varkenshandel moest worden verplaatst. De gemeente gaf geen vergunning af voor die varkenshandel. Die vergunning was in 1977 aangevraagd. Vijf jaar later werkten de toenmalige gemeente Vriezenveen en de provincie mee aan een bedrijfsverplaatsing, waarvoor de familie Companjen ruim 580.000 gulden ontving.

  Aan de ontvangst van dit gemeenschapsgeld waren enkele voorwaarden verbonden: binnen het perceel Harmsenweg 8 moesten alle bedrijfsmatige activiteiten worden gestaakt en gestaakt worden gehouden. De illegale bedrijfsgebouwen en overige bouwwerken moesten worden gesloopt en de gemeente moest het perceel dusdanig planologisch bestemmen dat er geen bedrijfsmatigheid- in welke vorm dan ook- meer gevestigd kon worden. De handtekening van Companje staat onder die overeenkomst. 

  Stout
  Ondanks die ondertekende overeenkomst, ging de familie Companje door met het houden van bedrijfsmatige activiteiten. ,,Ik ben af en toe wel eens stout geweest'', gaf Gerard Companje later te kennen. Kritiek kwam er vervolgens van lokale horecabedrijven en de branche-organisatie Horeca Nederland. De horeca-achtige activiteiten bij de Vjenne Stube waren illegaal en oneerlijke concurrentie. De gemeente kende de klachten, maar verzuimde lange tijd daadwerkelijk in te grijpen. 

  Afspraken
  Tot 2013 kraaide er amper een haan naar hun activiteiten. Hoewel de familie Companje die zaken niet op papier heeft staan, zouden er met de gemeente afspraken zijn gemaakt: Companje stond een deel van zijn grond af voor de aanleg van een trottoir en in ruil zou de familie de bouwwerken kunnen laten staan. Bovendien werden in de Vjenne Stube zes activiteiten per jaar toegestaan, waarvoor wel steeds een vergunning moest worden aangevraagd. Die vergunningen werden vervolgens keurig aangevraagd en ook verleend door de gemeente voor onder meer de jaarlijkse Alternatieve Elfstedentocht van de Vroomshoopse oldtimerbromfietsclub 't Oale Kreng en optredens van de Vjenneländer Musikanten.

  Oefenen
  In een kleine schuur oefenden de Vjenneländer Musikanten, de tirolerkapel die Gerard Companje zelf in 1980 oprichtte. Iedere woensdagavond repeteren de collega-muzikanten in hun honk.

  Het bleef stil, tot VVD- raadslid Chris Walraven in 2013 aan de bel trok. Walraven zegt daarover: ,,De lokale horecabedrijven en de branche organisatie hebben mij aangesproken op deze illegale situatie én het niet ingrijpen door de gemeente. Ik ben van mening dat je als raadslid, als je je verdiept hebt in het dossier, je niets anders kunt dan in actie komen.''

  Walraven had in de jaren daarna meermalen contact met de familie Companje om over een oplossing na te denken. Dat doet hij nog steeds. En ook ging Walraven in gesprek met medewerkers van de afdeling handhaving van de gemeente Twenterand waarbij hij mogelijke oplossingen aanvoerde, zoals: laat alles staan tot het overlijden van Gerard en Heintje Companje (die beiden op leeftijd zijn). Volgens Walraven heeft de gemeente in deze kwestie 'heel veel boter' op het hoofd en is het daarom al bijna verplicht een gulden middenweg te zoeken in deze zaak.

  Misstaan
  Volgens advocate Blokvoort was het schurencomplex dusdanig uitgedijd en werd het zo vaak gebruikt, dat B en W ingrepen. Het college oordeelde dat de Vjenne Stube misstond in de lintbebouwing van Vriezenveen en tot te veel verkeer leidde.
  De gemeente greep in. Beslist werd het complex niet te legaliseren.

  De grote schuur moet over vijf jaar zijn gesloopt. De kleinere schuur uit 1933, waar vergunning voor is, mag alleen voor agrarische doeleinden worden gebruikt, maar niet voor het vieren van bijvoorbeeld een verjaardag. 

  Een rits bouwsels moet voor 19 oktober zijn gesloopt of weggereden, zoals een mobiele toiletwagen en een container met douches. Als de familie niet aan de eisen voldoet, dreigt de gemeente met 10.000-en euro’s aan dwangsommen. Daartegen verzetten de Companje’s en hun juridisch adviseur Rianne Wilschut zich voor de bestuursrechter.

  Na de hartenkreet van Gerard Companje - muziek maken en pannenkoeken bakken voor de kleinkinderen - stelt de gemeente  dat nooit zo’n specifiek en nauwkeurig omschreven verzoek is gedaan. Mocht dat alsnog komen, volgt een gesprek en wordt bekeken of de agrarische bestemming kan worden aangepast.