article
1.6363739
WIERDEN - De vrouw naast de boer mag wel eens wat vaker in het zonnetje worden gezet. Daarom bedacht boerin Gerda Briene uit Wierden er een speciale dag voor. En die is een succes.
Boerin Gerda uit Wierden bedacht boerinnendag voor de 'stille kracht' op het erf'
WIERDEN - De vrouw naast de boer mag wel eens wat vaker in het zonnetje worden gezet. Daarom bedacht boerin Gerda Briene uit Wierden er een speciale dag voor. En die is een succes.
http://www.tubantia.nl/regio/almelo-en-omgeving/wierden/boerin-gerda-uit-wierden-bedacht-boerinnendag-voor-de-stille-kracht-op-het-erf-1.6363739
2016-09-09T09:01:00+0000
http://www.tubantia.nl/polopoly_fs/1.6363785.1473411584!httpImage/image-6363785.jpg
Wierden,cadeau,dag,boerin
Wierden
Home / Regio / Almelo en omgeving / Wierden / Boerin Gerda uit Wierden bedacht boerinnendag voor de 'stille kracht' op het erf'

Boerin Gerda uit Wierden bedacht boerinnendag voor de 'stille kracht' op het erf'

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  WIERDEN - De vrouw naast de boer mag wel eens wat vaker in het zonnetje worden gezet. Daarom bedacht boerin Gerda Briene uit Wierden er een speciale dag voor. En die is een succes.
  Een boer functioneert beter als de boerin goed functioneert

  Het was de tweede zaterdag van september 2013. "Ik stond op en dacht: 'Hoera, het is de dag van de boerin. Laten we boerinnen eens een compliment uitdelen.' Die gedachte heb ik via sociale media gedeeld en zo is het balletje gaan rollen", zegt boerin Gerda Briene ('40-plusser voor altijd'). Haar motto: "Een boer functioneert beter als de boerin goed functioneert."

  De twee jaar erna worden op sociale media elke tweede zaterdag van september honderden complimentjes verstuurd aan boerinnen in het land, kaartjes verstuurd en boerinnen verrast met een aardigheidje. Met dank aan een zetje in de rug van die ene bekende twitteraarster die het idee ondersteunde: staatssecretaris Sharon Dijksma, destijds verantwoordelijk voor landbouwzaken. En als positieve tegenhanger van de vele zorgen over een gezonde, verantwoorde toekomst voor de landbouwsector.

  'Boerinnenswap'
  Dit jaar blijft het op de Dag van de Boerin niet bij complimentjes en kaartjes. Er is voor het eerst een heuse 'boerinnenswap', oftewel geschenkenruil: 37 boerinnen uit Nederland en Vlaanderen die elkaar nog niet kennen, hebben via 'lootjes trekken' een verrassingspakketje verstuurd en ontvangen.

  Gerda heeft haar pakket al ontvangen voorzien van het speciale logo voor de Dag van de Boerin, dat is ontworpen door de Groningse boerin Martine. "Natuurlijk ben ik heel nieuwsgierig wat er in zit. Maar ik kan me echt wel bedwingen, hoor, de doos gaat pas zaterdag open. En dat zal bij de andere vroege ontvangers ook wel zo zijn."

  Definitie
  De definitie van boerin is veel lastiger dan die van boer, beaamt Briene: "De boerin kan degene zijn die het boerenbedrijf in haar eentje runt, maar is vaak de partner van de boer. De ene boerin werkt volop mee op het erf, zoals ik; de ander zorgt vooral voor de woning en het gezin en je hebt ook boerinnen die buitenshuis werken, vaak parttime."

  Zelf bestiert ze met haar man Johan een pluimveebedrijf. Van hun drie zoons (20, 19 en 13 jaar oud), is de oudste van plan de boerderij voort te zetten. Werk zat, ook voor z'n drieën. "Ik vind daarom dat een boerin net als ieder ander ook wel eens aan zichzelf mag denken en tijd nodig heeft om leuke dingen te doen."

  Boerinnen zijn onmisbaar op de boerderij en daarom mogen ze van Gerda Briene best een dag per jaar in het zonnetje worden gezet. "Zodat haar rol niet als vanzelfsprekend wordt beschouwd."