article
1.6131894
WIERDEN - Burgemeester deelt zorgen over toename goederenvervoer per spoor. Acuut risico voor veiligheid is er niet.
Burgemeester Wierden: 'Toename railvervoer schandalig'
WIERDEN - Burgemeester deelt zorgen over toename goederenvervoer per spoor. Acuut risico voor veiligheid is er niet.
http://www.tubantia.nl/regio/almelo-en-omgeving/wierden/burgemeester-wierden-toename-railvervoer-schandalig-1.6131894
2016-06-23T09:00:00+0000
http://www.tubantia.nl/polopoly_fs/1.6131895.1466672619!image/image-6131895.JPG
Wierden,Vervoer,Trein,Verkeer en vervoer,Veiligheid,Goederenvervoer,Brandweer,hermes
Wierden
Home / Regio / Almelo en omgeving / Wierden / Burgemeester Wierden: 'Toename railvervoer schandalig'

Burgemeester Wierden: 'Toename railvervoer schandalig'

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Goederenvervoer.
   Fotograaf
  WIERDEN - Burgemeester deelt zorgen over toename goederenvervoer per spoor. Acuut risico voor veiligheid is er niet.

  Burgemeester Henk Robben heeft geen goed woord over voor de achteloze wijze waarop dorpen en steden langs het spoor worden opgescheept met de enorme toename van het goederenvervoer. Dat maakte hij meer dan duidelijk in zijn antwoorden op vragen van het CDA, tijdens de behandeling van het meerjarenbeleid deze week. "Het gaat om een toename van 1.700 procent. Zomaar. Dat is werkelijk schandalig en reden genoeg voor gemeenten en andere overheden om een gepeperde brief naar staatssecretaris Sharon Dijksma te sturen. Daar is ze waarschijnlijk zo van geschrokken, dat ze nog niet heeft kunnen antwoorden", zei Robben.

  Fractievoorzitter Dirk Getkate van het CDA uitte met name zorgen over de veiligheid langs het spoor. "Want een toename van goederenvervoer betekent ook een toename van het aantal gevaarlijke stoffen dat dagelijks per spoor wordt vervoerd", zei hij. "Het is de vraag of water wel voldoende is als er een ongeluk gebeurt met zo'n trein."

  De gemeente hoopt namelijk vier nieuwe bronnen in de omgeving van het spoor te kunnen aanleggen, zodat de brandweer makkelijker kan blussen, als er eens wat gebeurt. Daarnaast is er de wens om een nieuwe vijver aan te leggen aan de westkant van Wierden. Maar daarvoor is ook geld nodig van bijvoorbeeld de provincie of Rijkswaterstaat.

  De burgemeester gaf aan dat er geen direct gevaar is voor de nabije omgeving van de spoorlijn. "We zijn hierover veel in overleg met de brandweer."

  Hoewel er geen acuut gevaar is voor omwonenden, zijn er wel verbetermogelijkheden. Wat gemeente en vertegenwoordigers van hulpdiensten de komende tijd wel onder de loep gaan nemen, is de zelfredzaamheid van Wierdenaren die in de buurt van de spoorlijn wonen. Zo woont er een relatief grote groep senioren in wooncomplex De Holtinck.

  Een ander punt is de geluidswal die enkele jaren geleden langs het spoor gebouwd is. Daardoor is het voor hulpdiensten wat lastiger om dicht bij de spoorlijn en een eventuele brandhaard te komen.