article
1.6282628
ENSCHEDE - Uitvaartplechtigheden in de regio worden in toenemende mate besloten bijeenkomsten. Uitvaartondernemers schatten dat al ongeveer de helft van de begrafenissen en crematies alleen voor genodigden toegankelijk is.
Al helft begrafenissen en crematies regio in besloten kring
ENSCHEDE - Uitvaartplechtigheden in de regio worden in toenemende mate besloten bijeenkomsten. Uitvaartondernemers schatten dat al ongeveer de helft van de begrafenissen en crematies alleen voor genodigden toegankelijk is.
http://www.tubantia.nl/regio/enschede-en-omgeving/enschede/al-helft-begrafenissen-en-crematies-regio-in-besloten-kring-1.6282628
2016-08-22T03:58:00+0000
http://www.tubantia.nl/polopoly_fs/1.4311212.1397221148!image/image-4311212.jpg
Enschede
Home / Regio / Enschede en omgeving / Enschede / Al helft begrafenissen en crematies regio in besloten kring

Al helft begrafenissen en crematies regio in besloten kring

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  ENSCHEDE - Uitvaartplechtigheden in de regio worden in toenemende mate besloten bijeenkomsten. Uitvaartondernemers schatten dat al ongeveer de helft van de begrafenissen en crematies alleen voor genodigden toegankelijk is.

  Vijf tot tien jaar geleden was dat bij nog maar een kleine minderheid van de uitvaarten in de regio het geval. Nu geldt dat al voor meer dan de helft van de uitvaarten in Twente en de Achterhoek.

  Trend
  De trend is begonnen in de Randstad en vloeit voort uit de wens om de laatste ceremonie in intiemere kring te kunnen beleven. „Aan die beslotenheid en Intimiteit is geen getal verbonden”, zegt uitvaartleider Karen Hof uit Enschede, „het zouden ook 300 of 400 personen kunnen zijn. Maar dat zijn wel mensen die allemaal persoonlijk zijn uitgenodigd.”

  De economische crisis heeft volgens Hofs collega Johan Nijkamp uit Enter de omslag naar besloten uitvaarten versneld. „Want behalve meer intimiteit spelen de financiën zeker een rol”, zegt Nijkamp. „Bij een besloten uitvaart zijn de kosten veel beter in de hand te houden, omdat je van tevoren weet hoeveel mensen er maximaal komen.”

  Condoleancebijeenkomst
  Een besloten uitvaart of crematie wordt meestal voorafgegaan door een condoleancebijeenkomst of avondwake die wel toegankelijk is voor mensen zonder persoonlijke uitnodiging. „Ik adviseer de nabestaanden om als het even kan iedereen die dat wil gelegenheid te geven afscheid van de overledene te nemen, zegt Hof. „Doe je dat niet, dan kunnen er daarna ongemakkelijke situaties ontstaan. Als je dan twee weken later iemand op straat tegenkomt, vindt die persoon het vaak heel lastig om je op de juiste manier te begroeten of aan te spreken.”

  Steeds persoonlijker
  Uitvaarten worden volgens Nijkamp en Hof steeds persoonlijker en daardoor onderling meer verschillend in uitvoering voor de uitvaartleider. „De besloten kring met alleen maar genodigden, maakt voor ons zo’n bijeenkomst ook beter te plannen: in tijd, faciliteiten en kosten”, zegt Hof. „Alles is tegenwoordig mogelijk. Soms zijn er wel twee of drie afzonderlijke condoleancemomenten. Bijvoorbeeld als de overledene volop deelnam in het verenigingsleven.”

  Enschede FM sprak hierover met uitvaartleider Karen Hof. Beluister het fragment hieronder.

   

  © Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM