article
1.6556155
ENSCHEDE - IAA Architecten in Enschede heeft het ontwerp gemaakt van het nieuwe Wagener Stadion in Amstelveen. Henk Gersen, architect en directeur, is trots op het resultaat. „Dit zijn de krenten in de pap.”
Architecten uit Twente tekenen nationale hockeystadion
ENSCHEDE - IAA Architecten in Enschede heeft het ontwerp gemaakt van het nieuwe Wagener Stadion in Amstelveen. Henk Gersen, architect en directeur, is trots op het resultaat. „Dit zijn de krenten in de pap.”
http://www.tubantia.nl/regio/enschede-en-omgeving/enschede/architecten-uit-twente-tekenen-nationale-hockeystadion-1.6556155
2016-10-21T11:28:00+0000
http://www.tubantia.nl/polopoly_fs/1.6556783.1477049242!image/image-6556783.JPG
Enschede
Home / Regio / Enschede en omgeving / Enschede / Architecten uit Twente tekenen nationale hockeystadion

Architecten uit Twente tekenen nationale hockeystadion

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   De nieuwe hoofdtribune is de blikvanger van het Wagener Stadion. Het vele hout is een verwijzing naar z’n bosrijke omgeving. Artist impression: IAA Architecten
  ENSCHEDE - IAA Architecten in Enschede heeft het ontwerp gemaakt van het nieuwe Wagener Stadion in Amstelveen. Henk Gersen, architect en directeur, is trots op het resultaat. „Dit zijn de krenten in de pap.”

  Sinds de zomer van vorig heeft IAA aan het ontwerp voor het nieuwe stadion, gevestigd in het Amsterdamse Bos, gewerkt. In augustus is deze het decor voor het EK hockey.

  Nationaal hockeystadion
  Behalve als stadion voor hoofdklasser Amsterdam gaat het vanaf die tijd fungeren als de nationale hockeytempel. Eerder deze week werd de eerste paal geslagen voor de nieuwe hoofdtribune.

  „Enorm eervol om te doen’, zegt Henk Gersen. „Het Wagener Stadion is een begrip in de hockeywereld, het enige stadion in Nederland ook dat in bezit is van een sportbond. Bijna alle grote interlands zijn hier gespeeld, tachtig jaar lang. Dat je dan op zo’n plek iets nieuws mag bouwen, is heel bijzonder.”

  Nieuwe hoofdtribune
  De opdracht voor het stadion behelst in eerste instantie het ontwerp van een nieuwe hoofdtribune met 2.000 plaatsen. De rest van de uit 1938 stammende tribunes moet na het EK gefaseerd worden vervangen. „Nieuwbouw en renovatie: dat is de essentie van deze klus. Leidend voor ons was de geschiedenis van het stadion en de bijzonder locatie in het bos. Heel bewust hebben we daarom voor hout aan de buitenkant gekozen: als een knipoog naar het verleden.”

  Voetbalstadions
  Voetbalstadions behoren nog steeds tot de specialiteit van het Enschedese bureau dat inmiddels ook een eigen vestiging heeft in Amsterdam. Zo werden de afgelopen jaren ontwerpen gemaakt voor een WK-stadion in Rusland en drie stadions voor een eventueel EK in Turkije.