article
1.6527516
ENSCHEDE - Wethouder Hans van Agteren was niet op de hoogte van de problemen met de leidingen bij AkzoNobel. Raadsfracties vinden dat ‘niet kunnen’.
Audio | Enschedese wethouder onder vuur: 'Hij hoort te weten van lekkages'
ENSCHEDE - Wethouder Hans van Agteren was niet op de hoogte van de problemen met de leidingen bij AkzoNobel. Raadsfracties vinden dat ‘niet kunnen’.
http://www.tubantia.nl/regio/enschede-en-omgeving/enschede/audio-enschedese-wethouder-onder-vuur-hij-hoort-te-weten-van-lekkages-1.6527516
2016-10-14T04:17:00+0000
http://www.tubantia.nl/polopoly_fs/1.6523045.1476298606!image/image-6523045.jpg
Enschede,wethouder,akzo,lekkages,Video
Enschede
Home / Regio / Enschede en omgeving / Enschede / Audio | Enschedese wethouder onder vuur: 'Hij hoort te weten van lekkages'

Audio | Enschedese wethouder onder vuur: 'Hij hoort te weten van lekkages'

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  ENSCHEDE - Wethouder Hans van Agteren was niet op de hoogte van de problemen met de leidingen bij AkzoNobel. Raadsfracties vinden dat ‘niet kunnen’.
  Behalve het oorlogspad op gaan, kun je ook het gesprek aangaan en het oplossen

  Van Agteren zegt dat hij door zijn ambtenaren niet op de hoogte is gesteld van de gesprekken die al sinds 2012 met AkzoNobel en het Staatstoezicht op de Mijnen worden gevoerd over lekkages en verontreinigingen bij de zoutwinning. Vijf raadsfracties vroegen Van Agteren daarnaar, omdat zij het opvallend vinden dat ten tijde van de discussie over de strategische dieselopslag onder Marssteden ook al bekend was dat er geregeld lekkages in leidingen optreden.

  Verantwoordelijkheid
  In ieder geval Margriet Visser van EnschedeAnders.nl, Maxim van Luttikhuizen van de SP en Arjan Kampman van de PvdA vinden dat Van Agteren zich niet achter zijn ambtenaren mag verschuilen. „Dat vind ik niet kunnen”, zegt Visser. „Je hebt je eigen verantwoordelijkheid. Hij heeft dit al jaren in zijn portefeuille. Dan kan ik me werkelijk niet voorstellen dat je nooit tegen een ambtenaar zegt ‘hoe gaat het met AkzoNobel?’”

  „Hij hoort het te weten”, zegt Van Luttikhuizen. ,,Je kunt je niet achter een ambtenaar verschuilen. Dit is een politiek probleem voor hem”, zegt Van Luttikhuizen. En Arjan Kampman (PvdA): „Er zijn in 2013 al een keer vragen gesteld over mogelijke lekkages. Dan ga je toch wat dichter op zo’n bedrijf zitten. We vragen ons echt af wat men wist ten tijde van de strategische opslag. Ik vind dit heel bijzonder.” Robin Wessels (GroenLinks) is nog niet toe aan politieke conclusies, zegt hij. „Maar dit is merkwaardig.”

  Eerlijk
  Vic van Dijk van collegepartij D66 vindt de reactie van Van Agteren in elk geval ‘heel eerlijk’. „Natuurlijk is het ook een beetje raar. Maar behalve het oorlogspad op gaan kun je ook het gesprek aangaan en het oplossen”, aldus Van Dijk

  Hengelo
  In Hengelo is er geen sprake van politieke opwinding. De gemeente laat weten dat er in Hengelo, met uitzondering van de laatste lekkage, de afgelopen jaren geen sprake was van grote incidenten waar de wethouder van op de hoogte gesteld had moeten worden.

  Enschede FM sprak met Arjan Kampman, PvdA raadslid. Beluister het fragment hier.