article
1.6418237
ENSCHEDE - Het Orkest van het Oosten en het Gelders Orkest krijgen vanaf september 2019 een gezamenlijke programmering. Maar een gedwongen fusie is van tafel.
Audio | Gedwongen fusie Orkest van het Oosten van tafel
ENSCHEDE - Het Orkest van het Oosten en het Gelders Orkest krijgen vanaf september 2019 een gezamenlijke programmering. Maar een gedwongen fusie is van tafel.
http://www.tubantia.nl/regio/enschede-en-omgeving/enschede/audio-gedwongen-fusie-orkest-van-het-oosten-van-tafel-1.6418237
2016-09-20T12:41:00+0000
http://www.tubantia.nl/polopoly_fs/1.6418256.1474375185!image/image-6418256.JPG
Enschede
Home / Regio / Enschede en omgeving / Enschede / Audio | Gedwongen fusie Orkest van het Oosten van tafel

Audio | Gedwongen fusie Orkest van het Oosten van tafel

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Orkest van het Oosten gedirigeerd door diva Karin Bloemen. Foto: Reinier van Willigen
  ENSCHEDE - Het Orkest van het Oosten en het Gelders Orkest krijgen vanaf september 2019 een gezamenlijke programmering. Maar een gedwongen fusie is van tafel.

  Tegelijkertijd met de nieuwe programmering moet dan bekend zijn op welke manier de twee orkesten in de toekomst gaan samenwerken.

  Prinsjesdag
  Minister Bussemaker stelt dit in de plannen voor de cultuursector die dinsdag met Prinsjesdag zijn gepresenteerd. Met haar nieuwe voorstellen wijkt de bewindsvrouw af van het advies van de Raad voor Cultuur. Die stelde in mei nog voor om de subsidie van beide orkesten voorlopig stop te zetten en de orkesten te verplichten tot een fusie, binnen twee jaar.

  Onderhandeling
  Over de voorstellen is de afgelopen maanden intensief onderhandeld met de directeuren van beide orkesten, de provinciebesturen en grote gemeenten in Overijssel en Gelderland. Zowel in de regio als in de Tweede Kamer was het verzet tegen een gedwongen fusie groot.

  Blij
  De directies van de twee orkesten zijn blij met de nieuwe oplossing. Die laat alle ruimte aan de gezelschappen zelf en laat hun subsidie (samen 7,1 miljoen euro) intact. Uit het onderzoek dat de komende twee jaar wordt uitgevoerd, moet blijken of de orkesten aankoersen op een fusie of als aparte instellingen onder een gemeenschappelijke paraplu blijven voortbestaan.

  Enschede of Arnhem
  Ook de kwestie van de standplaats, Enschede of Arnhem, komt in dat onderzoek aan bod. Uiterlijk in 2021 moet het hele samenwerkingsproces zijn afgerond.

  TV Enschede FM sprak met Bart van Meijl, interim directeur Orkest van het Oosten. Beluister het fragment hieronder.

  © Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM​