article
1.6127688
ENSCHEDE - Op station Enschede wordt woensdag een piano geplaatst. Iedereen mag er op spelen.
Audio | Ook Twente heeft nu een stationspiano
ENSCHEDE - Op station Enschede wordt woensdag een piano geplaatst. Iedereen mag er op spelen.
http://www.tubantia.nl/regio/enschede-en-omgeving/enschede/audio-ook-twente-heeft-nu-een-stationspiano-1.6127688
2016-06-22T03:13:00+0000
http://www.tubantia.nl/polopoly_fs/1.5501034.1449679271!image/image-5501034.JPG
Enschede,Tom de Visser,NS,stationspiano,video
Enschede
Home / Regio / Enschede en omgeving / Enschede / Audio | Ook Twente heeft nu een stationspiano

Audio | Ook Twente heeft nu een stationspiano

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  ENSCHEDE - Op station Enschede wordt woensdag een piano geplaatst. Iedereen mag er op spelen.

  De NS heeft al op diverse Nederlandse stations piano’s neergezet om het wachten te veraangenamen. Iedereen mag er op spelen en dat blijkt een succes: er is inmiddels zelfs een verkiezing georganiseerd voor de Beste Stationspianist.

  12e
  De Enschedese piano is de twaalfde in Nederland en wordt woensdag om half een officieel in gebruik genomen door Idols-halve-finalist Tom de Visser. De singer songwriter komt van oorsprong uit Uden maar woont tegenwoordig in Enschede omdat hij studeert aan de Popacademie ArtEZ. In Idols liet hij horen goed met gitaar en piano uit de voeten te kunnen. Op het station van Enschede zal hij woensdagmiddag een half uur spelen en zingen, ook verzoeknummers.

  Aanvraag
  Volgens woordvoerster Chantal Scholten van de NS is gekozen voor Enschede omdat de lokatiemanager van dat station een aanvraag had gedaan. “We kijken naar een goede spreiding over Nederland en Twente had nog geen piano, vandaar dat die aanvraag is gehonoreerd”, vertelt ze. Dat Enschede ook een popacademie heeft was bij de NS niet bekend, “dat ontdekten we pas toen we op zoek gingen naar een leuk introductieprogramma. Maar dat is natuurlijk wel hartstikke leuk. Wij zien de stations als een soort toegangspoort tot de stad en hiermee kan Enschede zich ook als muziekstad profileren.”

  Spoorwegen
  De stationspiano werd ruim anderhalf jaar gelden door de spoorwegen geïntroduceerd op Amsterdam Centraal, waar toen net een grote verbouwing gaande was. Omdat treinreizigers daarvan overlast ondervonden leek het de NS goed een gebaar te maken. Een NS-medewerker had de stationspiano afgekeken van het Franse station in Lille.

  Play me
  Inmiddels zijn er in het hele land piano’s geplaatst. Op de zwarte vleugel staat de tekst ‘Bespeel mij’ en ‘Play me’. Dat inspireert ook bekende Nederlanders: vorige week nog nam premier Mark Rutte plaats achter de stationspiano op Den Haag Centraal, waar hij Schubert ten gehore bracht.
  De piano’s blijken overigens met name in studentensteden nogal eens het doelwit van vandalisme. In Delft en Nijmegen werden de vleugels om die reden al verwijderd. In Nijmegen is hij overigens inmiddels weer terug en door beter toezicht gaat het daar nu goed.

  TV Enschede FM sprak met Chantal Scholten van de NS over de piano. Beluister het gesprek hieronder terug.

  © Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

  Locatie

  Locatie
  Open locatie in Google Maps