article
1.5775746
ENSCHEDE - De politie houdt verscherpt toezicht bij de moskee aan de Tweede Emmastraat, die zaterdag doelwit was van een poging tot brandstichting. Er wordt vaker gesurveilleerd.
Audio | Scherper toezicht na aanslag op Enschedese moskee
ENSCHEDE - De politie houdt verscherpt toezicht bij de moskee aan de Tweede Emmastraat, die zaterdag doelwit was van een poging tot brandstichting. Er wordt vaker gesurveilleerd.
http://www.tubantia.nl/regio/enschede-en-omgeving/enschede/audio-scherper-toezicht-na-aanslag-op-enschedese-moskee-1.5775746
2016-03-01T04:12:00+0000
http://www.tubantia.nl/polopoly_fs/1.5775764.1456784732!httpImage/image-5775764.jpg
Enschede,Recht, misdaad en 112,Molotovcocktail,Tweede Emmastraat,moskee,Video
Enschede
Home / Regio / Enschede en omgeving / Enschede / Audio | Scherper toezicht na aanslag op Enschedese moskee

Audio | Scherper toezicht na aanslag op Enschedese moskee

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  ENSCHEDE - De politie houdt verscherpt toezicht bij de moskee aan de Tweede Emmastraat, die zaterdag doelwit was van een poging tot brandstichting. Er wordt vaker gesurveilleerd.
  Dit gebeurt niet in een opwelling. Het maken en gooien van een molotovcocktail moet je voorbereiden

  „Er zijn ook afspraken gemaakt over een beveiligingsplan”, zegt een woordvoerder, die niet wil toelichten wat dit precies inhoudt.

  Opgepakt
  Zaterdag werd een molotovcocktail naar de moskee gegooid. Er vielen geen gewonden en het gebedshuis raakte niet beschadigd. Een 33-jarige Enschedeër is als verdachte opgepakt. Hij zou in gezelschap zijn geweest van zeker één, maar mogelijk twee anderen. De politie kan nog niet niets zeggen over het motief.

  Ministerie
  Kamerlid Ahmed Marcouch (PvdA) riep minister Ard van de Steur (VVD) van Veiligheid en Justitie op om met de Enschedese moskeegangers te gaan praten. Dat gaat niet gebeuren. „Het ministerie onderhoudt landelijk nauw contact met de belangenorganisaties van de moslimgemeenschap. Er is veel begrip voor de zorgen die er leven. Lokaal is het een zaak van het Openbaar Ministerie en de politie, die intensief contact heeft met de moskeeën”, meldt Edmond Messchaert, woordvoerder nationale veiligheid bij het ministerie.

  Grimmig
  Marcouch zegt dat er niet te licht moet worden gedacht over dit voorval. Hij spreekt van een aanslag. „Dit gebeurt niet in een opwelling. Het maken en gooien van een molotovcocktail moet je voorbereiden. In de context van alle bedreigingen richting moslims kun je dit moeilijk zien als zo maar brandstichting. Het maakt de situatie grimmig.”

  Camera's
  De gematigde, van origine Marokkaanse moskee Allah’s Huis heeft beveiligingscamera’s aan de buitenkant. De beelden worden aan de politie overhandigd. Het is onbekend of de brandstichter(s) op de video’s te zien zijn.

  Enschede FM sprak met Ahmed Marcouch, tweede kamerlid van de Partij voor de Arbeid: ,,Ik wil dat de minister van veiligheid en justitie in gesprek gaat met de islamitische gemeenschap." Beluister hieronder het fragment: 

  © Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM