article
1.6169764
ENSCHEDE - Syntus wil vanaf december een aantal buslijnen in Twente al dan niet gedeeltelijk opheffen. Het gaat om verbindingen in Enschede, Boekelo, Hengelo, Almelo en Borne. Bekijk hieronder om welke lijnen het precies gaat.
Audio | Syntus grijpt in: deze buslijnen in Twente gaan verdwijnen
ENSCHEDE - Syntus wil vanaf december een aantal buslijnen in Twente al dan niet gedeeltelijk opheffen. Het gaat om verbindingen in Enschede, Boekelo, Hengelo, Almelo en Borne. Bekijk hieronder om welke lijnen het precies gaat.
http://www.tubantia.nl/regio/enschede-en-omgeving/enschede/audio-syntus-grijpt-in-deze-buslijnen-in-twente-gaan-verdwijnen-1.6169764
2016-07-06T03:49:00+0000
http://www.tubantia.nl/polopoly_fs/1.6169773.1467748276!httpImage/image-6169773.jpg
Twente,Syntus,busvervoer,video
Enschede
Home / Regio / Enschede en omgeving / Enschede / Audio | Syntus grijpt in: deze buslijnen in Twente gaan verdwijnen

Audio | Syntus grijpt in: deze buslijnen in Twente gaan verdwijnen

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  ENSCHEDE - Syntus wil vanaf december een aantal buslijnen in Twente al dan niet gedeeltelijk opheffen. Het gaat om verbindingen in Enschede, Boekelo, Hengelo, Almelo en Borne. Bekijk hieronder om welke lijnen het precies gaat.

  Het vervoersbedrijf heeft dat besluit genomen omdat Syntus per jaar ongeveer 1 miljoen euro verlies lijdt op het openbaar vervoer in Twente.

  De provincie Overijssel moet als opdrachtgever voor het openbaar vervoer nog instemmen met de ingrepen in de dienstregeling, maar doet dat naar verwachting een dezer dagen. Bij de verbindingen die (deels) verdwijnen is in sommige gevallen een andere lijn een alternatief, op andere trajecten wordt een wens- of buurtbus ingezet. Deze kleinere, kostenbesparende, bussen rijden op reservering van de reiziger en vervoert deze van halte naar halte.

  Lijnen geschrapt
  Bij de lijnen die verdwijnen gaat het in Enschede om lijn 5, gedeelte Hogeland en bij lijn 6 om het deel Enschede-Boekelo. Voor lijn 5 geldt lijn 4 (Stroinkslanden-Zwering) volgens Syntus als alternatief, voor het op te heffen deel op lijn 6 wordt gekeken naar een wens- of buurtbus. Deze bus wordt ook als alternatief geboden op de te verdwijnen lijn 25 (station-Aalderinkshoek) in Almelo.

  In Hengelo wordt lijn 12 (Groot Driene-station-ZGT) opgeheven en kan worden gekozen voor lijn 14 station-ZGT-Tuindorp ’t Lansink). Voor lijn 50 in Borne geldt dat deze wordt ingekort en met ingang van december niet langer doorrijdt naar Hengelo. Ook wordt op deze laatste lijn gekeken naar een combinatie van openbaar vervoer en doelgroepenvervoer.

  Trein ook aangepast
  Naast de aanpassingen bij het busvervoer heeft Syntus besloten de frequentie van de treinverbinding Zutphen-Oldenzaal op zondagen te verhogen naar één trein per half uur.

  Syntus spreekt bij de voorgenomen veranderingen van het busvervoer in Twente niet van een bezuiniging, maar van ‘een nieuwe invulling van mobiliteit in Twente’. Wel stelt Syntus daarbij dat de veranderingen voor de reizigers ‘pijnlijk’ kunnen zijn. ,,Maar we bieden goede alternatieven’’, zegt woordvoerster Hanneke Ruiter. ,,Bij de lijnen waar we die alternatieven inzetten zat vaak maar een enkele reiziger in de bus.’’

  TV Enschede FM sprak met Hanneke Ruiter van Syntus over de aangekondigde maatregelen. Beluister het gesprek hieronder terug.

  © Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM