article
1.6527721
ENSCHEDE - Het gaat niet goed met de eiken in Twente. Landschap Overijssel luidt de noodklok.
De Twentse eik wankelt, Landschap Overijssel luidt de noodklok
ENSCHEDE - Het gaat niet goed met de eiken in Twente. Landschap Overijssel luidt de noodklok.
http://www.tubantia.nl/regio/enschede-en-omgeving/enschede/de-twentse-eik-wankelt-landschap-overijssel-luidt-de-noodklok-1.6527721
2016-10-14T03:32:00+0000
http://www.tubantia.nl/polopoly_fs/1.6527762.1476390470!httpImage/image-6527762.jpg
Enschede,sterven,twente,eik
Enschede
Home / Regio / Enschede en omgeving / Enschede / De Twentse eik wankelt, Landschap Overijssel luidt de noodklok

De Twentse eik wankelt, Landschap Overijssel luidt de noodklok

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  ENSCHEDE - Het gaat niet goed met de eiken in Twente. Landschap Overijssel luidt de noodklok.

  Vooral in bosgebieden aan de zuidkant van Enschede lijdt de Twentse inlandse eik onder toenemende verzuring en aanvallen van schimmels en kevers. Dat bezorgt de bomen zoveel stress, dat ze in korte tijd kunnen afsterven. „Ik zie soms groepjes van vijf of zes bomen, in twee jaar tijd sneuvelen.” Dat zegt Harry Koster, terreinbeheerder bij Landschap Overijssel.

  Schuldige
  Hij wil geen schuldige aanwijzen. „Het is niet alleen de landbouw, of alleen de industrie. Het is een combinatie. Maar ik zie wel dat het oorspronkelijke eikenbos, zoals we dat al eeuwen in Twente kennen, onder druk staat. Ik zie sterke eiken op landgoed Stroink en Smalenbroek in korte tijd sterven. Dat gaat me enorm aan het hart. Doodzonde.”

  Om te voorkomen dat het Twentse eikenbos op termijn verdwijnt, moet er worden ingegrepen, meent Koster. Komend voorjaar zet Landschap Overijssel een eerste stap. „We gaan meer lindes planten tussen de eiken. Die zorgen ervoor dat het bladafval van eiken minder tot verzuring leidt. Daar helpen we de eiken wat mee.”

  Diversiteit
  De huidige monocultuur van eiken lokt volgens Koster ziektes uit. „Door de Twentse bossen wat diverser te maken, krijgen de eiken het beter.” Gevolg is wel dat het bos op termijn mogelijk van karakter verandert. Koster: „Het wordt bos met meer soorten. Daardoor neemt het aantal planten en insecten ook toe. En dat is goed voor de hele biotoop.”