article
1.6659969
ENSCHEDE – De binnenstad van Enschede stond vrijdagavond in het teken van de Popronde. Op 19 locaties - van kroegen tot winkels - werd aanstormend Nederlands talent omarmd door het publiek. De een net iets meer dan de ander.
Genadeloos publiek omarmt talenten tijdens Popronde Enschede
ENSCHEDE – De binnenstad van Enschede stond vrijdagavond in het teken van de Popronde. Op 19 locaties - van kroegen tot winkels - werd aanstormend Nederlands talent omarmd door het publiek. De een net iets meer dan de ander.
http://www.tubantia.nl/regio/enschede-en-omgeving/enschede/genadeloos-publiek-omarmt-talenten-tijdens-popronde-enschede-1.6659969
2016-11-19T11:48:51+0000
http://www.tubantia.nl/polopoly_fs/1.6659972.1479555608!httpImage/image-6659972.jpg
Enschede,muziek,festival,popronde
Enschede
Home / Regio / Enschede en omgeving / Enschede / Genadeloos publiek omarmt talenten tijdens Popronde Enschede

Genadeloos publiek omarmt talenten tijdens Popronde Enschede

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  ENSCHEDE – De binnenstad van Enschede stond vrijdagavond in het teken van de Popronde. Op 19 locaties - van kroegen tot winkels - werd aanstormend Nederlands talent omarmd door het publiek. De een net iets meer dan de ander.

  24 bands in ongeveer 3,5 uur. Dat was het aanbod tijdens het rondreizende muziekfestival. Alle bands zien op zo’n avond is onmogelijk. Er moeten keuzes gemaakt worden, timetables gecheckt. Net als op een écht festival in de zomer.

  Rosemary & Garlic
  Ik begin de avond in Café SamSam op de Oude Markt. Rosemary & Garlic staat al klaar om te beginnen. Volgens het programmaboekje heeft de band met het nummer The Kingfisher de perfecte soundtrack voor je najaar gemaakt. Klinkt als een heerlijk begin na een regenachtige vrijdag (die de avond overigens droog houdt).

  De sprookjesachtige indiefolk in combinatie met de prachtige heldere stem van de zangers zorgt ervoor dat ik met mijn ogen dicht in een hoekje wil wegkruipen. Helaas moeten de bezoekers van SamSam nog even wennen aan het fenomeen Popronde heb ik het idee. De obers overigens ook, die vinden hun weg bijna niet meer door de mensenmassa. De band staat naast de ingang en in het smalle stuk voor het podium is net te weinig ruimte. Mensen lopen weg, of zoeken een tafeltje achterin het café. ,,Het klinkt echt leuk, maar dit is gewoon niet chill”, hoor ik bezoekers naast me zeggen. In de juiste setting kan deze band je helemaal inpakken, vanavond niet.

  Jasper Schalks
  Door naar Het Bolwerk waar Jasper Schalks op punt van beginnen staat. Hipsterbaard, bril, gitaar en een mondharmonica. Stiekem ben ik al om voor hij begint te spelen. Het café loopt lekker vol. Mensen zitten gemoedelijk op de grond, op de voorgrond danst een kindje dat allang in bed had moeten liggen. Het mooie aan de Popronde is dat stamgasten zich vermengen met de bezoeker die puur voor deze avond komt. Jong, oud je komt op plekken waar je normaal niet eens naar binnen gaat.

  Inmiddels droom ik verder bij de Americana die Jasper Schalks laat horen. Hoofden gaan op en neer. Even verandert de Enschedese kroeg in een klein Nashville. Een bezoeker merkt terecht op dat Schalks nog beter wordt wanneer hij met net zoveel passie, expressie en agressie zingt als dat hij gitaar speelt.

  Silent War
  Daarna een gat in het programma. Waar moet ik heen? Tijdens een rondje over de Oude Markt komt de muziek aan alle kanten binnen. Bij Proeflokaal België hangen ze er met de benen uit. Daar moet wel iets bijzonders staan te spelen.

  Het zijn de indierockers van Silent War. Mensen wurmen zich naar binnen om een glimp op te vangen van de catchy rock die allesbehalve silent is. Het gaat zelfs zo hard dat de drummer het vel op z’n kick kapot slaat. Lichte paniek maar gelukkig schieten de heren van Radio Eliza (die later op de avond spelen) te hulp. Hoe genadeloos het publiek van de Popronde is, merkte ik hier.

  Er gaat iets mis, mensen moeten wachten en in no time sta ik in een halflege kroeg. Als de band na een snelle drumwissel weer verder speelt duurt het trouwens niet lang voor de kroeg weer stampvol staat.

  The Grand East
  Door naar café Soestdijk voor de Tukkers van The Grand East. In het café zitten nog een aantal dames te dineren. ,,Er komt toch een bepaald soort volk op af hé”, hoor ik ze zeggen. In eerste instantie snap ik niet waarom The Grand East hier geboekt is. Tot ik de hoek van het café omga. Een te gekke ruimte waar makkelijk 150 man in past met een fatsoenlijk podium. Laat maar komen!

  Bij optredens van de Diepenheimse formatie is het mij nog nooit gelukt om stil te blijven staan, en er zijn altijd wel een paar mensen die helemaal uit hun plaat gaan. Deze vrijdag waren dat vooral de mannen van Enschedese band Nairobi Golf Kid, die heerlijk ongegeneerd vooraan los stonden te gaan.

  Radio Eliza
  Als afsluiter pak ik Radio Eliza mee. De indiepop band timmert lekker aan de weg. 3FM Serious Talent, OOR Talent, 3voor12talent. Het staat allemaal opgesomd in het programmaboekje. Twee weken geleden waren de mannen van One Republic al lyrisch over de band. En ook deze avond staat de band er. De nummers zitten niet bijster moeilijk in elkaar maar door het gebruik van catchy dansdeuntjes laten ze de meisjes vooraan dansen. Het plezier spat er overduidelijk vanaf.

  Voor ik er erg in heb is de avond alweer voorbij. Voor de fanatieke ‘festivalganger’ is er nog een afterparty in Atak. Dat de Popronde nog wel een paar uur door had mogen gaan moge duidelijk zijn. Als je ergens een beetje blijft hangen heb je als bezoeker maar tijd voor 5 à 6 bands. Voor de liefhebbers is het dan ook geen overbodige luxe om een beetje voorbereidend werk te doen.

  Al vond ik het ook heerlijk om rond te lopen en naar binnen te gaan waar het lekker klinkt. Of alle bands die deze vrijdag op het podium stonden ooit net zo groot als Kensington of Dotan gaan worden is de vraag, maar dat er weer een enorm aantal talentvolle muzikanten is geselecteerd en geboekt is een feit.


  foto

  Davine Vleerbos

  Davine Vleerbos (1992) is internetredacteur bij De Twentsche Courant Tubantia. Altijd op zoek naar de nieuwste bands. Is in de zomer te vinden op de (regionale) festivals.

  foto foto