article
1.6593058
ENSCHEDE - Nergens in Nederland worden zo vaak claims voor brand ingediend als in Enschede. Maar hoe komt dat?
Hangt het grote aantal brandclaims in Enschede samen met het weer?
ENSCHEDE - Nergens in Nederland worden zo vaak claims voor brand ingediend als in Enschede. Maar hoe komt dat?
http://www.tubantia.nl/regio/enschede-en-omgeving/enschede/hangt-het-grote-aantal-brandclaims-in-enschede-samen-met-het-weer-1.6593058
2016-10-31T10:59:58+0000
http://www.tubantia.nl/polopoly_fs/1.4303740.1396860584!image/image-4303740.jpg
Enschede,schade,brand,claim
Enschede
Home / Regio / Enschede en omgeving / Enschede / Hangt het grote aantal brandclaims in Enschede samen met het weer?

Hangt het grote aantal brandclaims in Enschede samen met het weer?

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  ENSCHEDE - Nergens in Nederland worden zo vaak claims voor brand ingediend als in Enschede. Maar hoe komt dat?

  ‘Zomerstormen in 2015 zorgen voor meer brandclaims’. Zo luidt de titel van het bericht dat het Verbond van Verzekeraars vorige week naar buiten bracht. Meer dan 100.000 keer spraken gedupeerden hun verzekering aan. Het Verbond denkt dat het ‘hoogstwaarschijnlijk’ samenhangt met zomerstormen, heftige bliksem en stortbuien.

  In het bericht staat dat Enschede de kroon spant met 20,8 claims per 1.000 huishoudens. De Twentse stad wordt gezien als een met een groot buitengebied. Juist in dunbevolkte gebieden zou veel worden geclaimd, is de stelling. Enschede heeft zo’n 77.000 huishoudens. Dat komt dus neer op ruim 1.600 claims. Hoe aannemelijk is het verband tussen het klimaat en brandclaims? We legden de gegevens voor aan Brandweer Twente.

  Gebruikt u de Tubantia-app? Open dan deze link om de grafieken te bekijken.

  Vindt Brandweer Twente in de eigen cijfers iets vergelijkbaars?
  „Nee. Uit onze cijfers blijkt dat er zelfs sprake is van een lichte afname van het aantal brandmeldingen. Oud- en nieuwjaarsdag zijn de drukste dagen van het jaar, net als voor de verzekeraars. In 2015 hadden we in Twente circa 250 woningbranden.”

  Terug naar de Bond van Verzekeraars. Is de verklaring voor de topscore van Enschede werkelijk het slechte weer? 
  „Ik vind het lastig hiervoor een sluitende verklaring te geven. Ik heb het weerbeeld voor Enschede en omstreken in 2015 niet voor ogen, maar het zou goed kunnen dat storm, onweer en hevige neerslag grotendeels de verklaring is waarom het percentage schadeclaims in Enschede met liefst 33% is gestegen.

  Ondermijnt de reactie van de brandweer niet de veronderstelling dat er een relatie is met het klimaat?
  „Dat de brandweer het niet herkent, kan, want er is een verschil in cijfers. Wij registreren alle brandclaims, dus ook alle kleine brandjes die vanzelf weer uitgaan of door mensen zelf worden geblust. De brandweer komt bij grote branden.”

  Kortom, het is niet met zekerheid te zeggen dat de toppositie van Enschede met noodweer samenhangt. Kan netwerkbeheerder Enexis helderheid bieden? Ziet Enexis in zijn statistieken een toename van kortsluitingen als gevolg van noodweer?
  „Nee. Ik vind de redenering van de Bond van Verzekeraars niet vreemd, maar kan die niet onderbouwen met eigen cijfers. Enexis ziet een kortsluiting in woningen alleen als ergens de hoofdzekering eruit vliegt, omdat die dan door het bedrijf moet worden hersteld. Meestal is het echter de aardlekschakelaar en als die het stroomcircuit uitschakelt, ziet Enexis er niets van, ook niet via slimme meters.”

  Ten slotte het KNMI raadplegen. Wat voor weer was het vorig jaar eigelijk?
  Het was volgens metingen van het weerstation Twenthe op de voormalige vliegbasis met 877 mm neerslag een van de natste jaren in de afgelopen 40 jaar. Slechts in vier jaren viel er meer neerslag. Dat is ook het beeld als het KNMI zich beperkt tot de zomer.

  Conclusie: er is meer onderzoek nodig om te kunnen stellen dat het grote aantal claims in Enschede samenhangt met het weer.