article
1.6657136
ENSCHEDE – Sinterklaas heeft het erg druk, maar vond deze week toch een gaatje om enkele prangende vragen te beantwoorden van verslaggever Marjon Kok van Newsroom Enschede. Sint vertelt over lastige ouders en regels voor pieten.
Het grote sinterklaasinterview: ‘Van eenvoudige cadeautjes worden kinderen leuker'
ENSCHEDE – Sinterklaas heeft het erg druk, maar vond deze week toch een gaatje om enkele prangende vragen te beantwoorden van verslaggever Marjon Kok van Newsroom Enschede. Sint vertelt over lastige ouders en regels voor pieten.
http://www.tubantia.nl/regio/enschede-en-omgeving/enschede/het-grote-sinterklaasinterview-van-eenvoudige-cadeautjes-worden-kinderen-leuker-1.6657136
2016-11-19T10:01:00+0000
http://www.tubantia.nl/polopoly_fs/1.6657220.1479473003!image/image-6657220.jpg
enschede,newsroom,sinterklaas,intocht
Enschede
Home / Regio / Enschede en omgeving / Enschede / Het grote sinterklaasinterview: ‘Van eenvoudige cadeautjes worden kinderen leuker'

Het grote sinterklaasinterview: ‘Van eenvoudige cadeautjes worden kinderen leuker'

Foto's
1
Reacties
Reageer
  ENSCHEDE – Sinterklaas heeft het erg druk, maar vond deze week toch een gaatje om enkele prangende vragen te beantwoorden van verslaggever Marjon Kok van Newsroom Enschede. Sint vertelt over lastige ouders en regels voor pieten.

  Allereerst krijgt de verslaggever een tik op de vingers. De discussie over de kleur van zijn pieten, wat vindt Sinterklaas daar eigenlijk van? Hij zucht diep en zegt: ,,Alsjeblieft... Daar is al veel te veel over gezegd." Daarmee is de kous af, voor Sinterklaas. Hij snapt de vraag hoor, daar niet van. "Maar ik vind het zo jammer dat we een probleem maken van wat een leuk kinderfeest moet zijn."

  Wat vindt u van ouders die Sinterklaas als boeman gebruiken?

  "Voor ik op huisbezoek ga, fluisteren ouders mij dingen in over hun kinderen. Ik krijg soms hele lijsten met punten die met opvoeding te maken hebben. 'Ruben zou beter zijn best moeten doen op school'. 'Tess moet haar bordje vaker leeg eten'. 'Johan moet wat liever doen tegen zijn zusjes'. Eerlijk gezegd komt die informatie niet in mijn grote boek terecht. Opvoeden moeten ouders zelf maar doen."

  Bestaat 'de zak' nog?

  "Als ik hoor dat ouders dreigen dat hun kind in de zak naar Spanje wordt gestopt als het niet braaf is, zeg ik: 'Beste mama, je bent zó ouderwets! Zo werkt het al lang niet meer'. Ouders willen zo veel en zo graag. Ze willen wijze woorden van de sint, een mooie foto van hun kind met mij... Maar kinderen vinden het eng om zomaar bij een vreemd iemand op schoot te gaan zitten. Ik kijk een kind altijd eerst in de ogen. Als ik zie dat het bang is, zeg ik: Ga maar lekker bij mama zitten. Volgend jaar durf je misschien wel."

  U heeft het druk. Hoe zorgt u dat u tijd heeft voor ieder kind?

  "Piet, hebben we nog cadeautjes? Dat zeg ik als ik na een huisbezoek door moet naar het volgende gezin. Ik vertel de kinderen dat ze hun cadeautjes mogen uitpakken als ze eerst Dag Sinterklaasje hebben gezongen. Geloof mij, dan willen ze Sinterklaas zo snel mogelijk de deur uitwerken. Cadeautjes uitpakken wil ieder kind."

  foto

   

  Krijgen kinderen veel cadeautjes tegenwoordig?

  "Ik kom in gezinnen waar weinig geld is en gezinnen waar het niet op kan. Maar overal merk ik de overvloed. Alleen de kostprijs van cadeautjes is verschillend. Toen ik zelf klein was, zat ik altijd lekker te tekenen en verhaaltjes te schrijven. Als tegenwoordig de stroom uitvalt en de batterijen op zijn, vervelen kinderen zich te pletter. Ik snap het wel, want rond het Sinterklaasjournaal wordt reclame gemaakt voor games. Kinderen zien het en dat willen ze ook! Van eenvoudige cadeautjes worden kinderen leuker, maar het is een gepasseerd station. Eerlijk gezegd: laatst had ik thuis problemen met internet. Toen was ik best onthand, ik kon niet printen. Ook Sinterklaas moet met de tijd mee."

  Heeft u last van nep-sinten?

  "Je wilt niet weten hoe vaak ik een mail van scholen krijg: 'Sinterklaas heeft toch geen tattoos?' Of: 'Sinterklaas drinkt toch geen alcohol?' Natuurlijk niet! Je wilt toch geen dronken Sinterklaas over de vloer?"

  Slaat u een biertje altijd af?

  "Kom op zeg. Er zijn kinderen bij. Als ik op een huisbezoek een biertje krijg aangeboden, zeg ik vaak: Welbedankt. Ik heb net een kopje chocolademelk gedronken."

  foto

   

  Maar pieten zijn ondeugend. Hoe houdt u ze in het gareel?

  "Vlak voor de intocht hebben we een Pietenavond. Ik heb er meer dan 120, ze kunnen de regels inmiddels dromen. Maar toch: ik peper ze in dat ze kinderen altijd op ooghoogte moeten benaderen. Ga door de knieën. En dat ze in de etalage van een schoenenwinkel geen pepernoten mogen strooien. Dan zijn winkeliers eeuwen druk met de rotzooi. Ook een belangrijke regel: handschoenen uit als je gaat plassen. Bovendien: Pieten roken en drinken nooit!"

  Wat is uw mooiste moment in Enschede?

  "Ik vind alles geweldig. De voorstelling volgende week in het Wilminktheater, bezoekjes aan scholen en gezinnen. Maar als ik in Spanje ben verheug ik mij toch het meest op de intocht. Als wij het Twentekanaal over varen en de bocht maken... Ineens zie ik al die kinderhoofdjes. De onschuld. Dat verwachtingsvolle. Ik heb zaterdag wel zesduizend handjes gegeven. Vorig jaar was er te weinig tijd, dus hadden we een kwartier extra in het programma. Ik wil het kindje dat achteraan op de schouders van zijn vader zit, niet zomaar voorbij roetsjen."

  foto

   

  Hoe was het om de burgemeester weer te zien?

  "Ah. Onno van Veldhuizen. Ik kende hem nog niet. Maar jeetje. Die is leuk zeg! Hij deed zaterdag aan alles mee. Polonaise op het plein, liedjes zingen in het gemeentehuis en dansen op onze muziek. Echt. Geweldig."

  Agenda: Morgen doet Sinterklaas de intocht over in winkelcentrum Deppenbroek. Daarna is hij om 15.00 uur in de Klanderij. 27 november treedt Sinterklaas aan in het Wiminktheater, 14.30 uur.

  © Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM