article
1.6399387
ENSCHEDE - De NAM kan weer afvalwater in de Twentse boden gaan injecteren. Minister Kamp van Economische Zaken is niet van plan het bedrijf om verder uitstel te vragen
Minster Kamp: NAM kan gang gaan in Twente
ENSCHEDE - De NAM kan weer afvalwater in de Twentse boden gaan injecteren. Minister Kamp van Economische Zaken is niet van plan het bedrijf om verder uitstel te vragen
http://www.tubantia.nl/regio/enschede-en-omgeving/enschede/minster-kamp-nam-kan-gang-gaan-in-twente-1.6399387
2016-09-16T04:22:00+0000
http://www.tubantia.nl/polopoly_fs/1.6389824.1473855933!image/image-6389824.jpg
NAM,Kamp
Enschede
Home / Regio / Enschede en omgeving / Enschede / Minster Kamp: NAM kan gang gaan in Twente

Minster Kamp: NAM kan gang gaan in Twente

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Aan de boortorenweg in Hezingen zou in elk geval geen afvalwater meer worden geinjecteerd.
   Fotograaf

  ENSCHEDE - De NAM kan weer afvalwater in de Twentse boden gaan injecteren. Minister Kamp van Economische Zaken is niet van plan het bedrijf om verder uitstel te vragen

   

  De Tweede Kamer vroeg de NAM daar donderdagmiddag wel om. Dat gebeurde door unaniem een motie aan te nemen. De Kamer zegt hierin het - gezien de onrust in Twente - ‘wenselijk te achten dat de NAM wacht met hervatting van de oliewinning tot na oplevering van evaluaties’.

  Die evaluatie betreft de injectie in de Twentse bodem van het afvalwater, dat bij de oliewinning ontstaat. Die injectie ligt stil vanwege lekkages en de reparatie van de pijpleiding. Nu de leiding is gerepareerd kan er volgens het Staatstoezicht op de Mijnen weer water doorheen.

  CDA, SP, GroenLinks en D66 drongen er op aan dat Kamp desondanks zou besluiten de vergunning voor het injecteren te schorsen tot in december duidelijk is of injecteren de beste optie blijft. Volgens het CDA-Kamerlid Agnes Mulder was dat ook door Kamp toegezegd. De minister bestreed dit. Moties om uitstel af te dwingen, werden daarna door een meerderheid van de Kamer verworpen.

  Gedeputeerde Erik Lievers (D66) van Overijssel, aanwezig bij de beraadslaging van de Kamercommissie, zei zeer teleurgesteld te zijn in de opstelling van Kamp. Hij wilde nog geen antwoord geven op de vraag of Overijssel nu naar de rechter stapt. ,,Daar ga ik het met het College van Gedeputeerde Staten over hebben”, aldus Lievers.

  Voorzitter Freddy Mensink van de stichting Stop Afvalwater Twente vond de wel aangenomen Kamermotie de winst van de dag. Hij kan zich niet voorstellen dat de NAM die naast zich neerlegt. De NAM liet weten dat nog geen besluit is genomen over de hervatting. „We gaan nu eerst even nadenken over alles wat we vanmiddag hebben gezien en gehoord”, aldus een woordvoerster van de NAM.