article
1.6125974
ENSCHEDE - De Twentsche Courant Tubantia neemt voor een serie verhalen het openbaar sanitair in de Enschedese binnenstad onder de loep. Verslaggever Anne Loohuis ging samen met haar baby op zoek naar geschikte verschoonplekken.
Ouders opgelet: hier zijn de beste verschoonplekken voor baby's in Enschede
ENSCHEDE - De Twentsche Courant Tubantia neemt voor een serie verhalen het openbaar sanitair in de Enschedese binnenstad onder de loep. Verslaggever Anne Loohuis ging samen met haar baby op zoek naar geschikte verschoonplekken.
http://www.tubantia.nl/regio/enschede-en-omgeving/enschede/ouders-opgelet-hier-zijn-de-beste-verschoonplekken-voor-baby-s-in-enschede-1.6125974
2016-06-21T13:01:00+0000
http://www.tubantia.nl/polopoly_fs/1.6125986.1466505836!image/image-6125986.jpg
Enschede,Toilet,Binnenstad,Centrum
Enschede
Home / Regio / Enschede en omgeving / Enschede / Ouders opgelet: hier zijn de beste verschoonplekken voor baby's in Enschede

Ouders opgelet: hier zijn de beste verschoonplekken voor baby's in Enschede

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  ENSCHEDE - De Twentsche Courant Tubantia neemt voor een serie verhalen het openbaar sanitair in de Enschedese binnenstad onder de loep. Verslaggever Anne Loohuis ging samen met haar baby op zoek naar geschikte verschoonplekken.

  DOOR ANNE LOOHUIS

  Het is vast een herkenbaar scenario voor iedere moeder. Een middag shoppen wordt plots onderbroken door een vieze luier van kindlief. Een bankje in het openbaar biedt uitkomst als de nood echt hoog is. Maar een nette, afgesloten ruimte waar de luier in alle rust verruild kan worden voor een schoon exemplaar, geniet natuurlijk de voorkeur. Waar in Enschede kun je dan terecht?

  Stadskantoor

  De zoektocht begint bij het stadskantoor. De babyverschoonplek bevindt zich in het invalidentoilet. Een verademing voor ouders die allergisch zijn voor viezigheid en hun kroost nog liever in de buitenlucht verschonen dan in een onhygiënische ruimte. Het toilet oogt schoon en ruikt fris, alsof het net is schoongemaakt. Ook op de uitklapbare verschoontafel is niets aan te merken. Prima in orde.

  Station

  Heel anders is de situatie een paar honderd meter verderop, bij het station. Voordat de lange treinreis begint nog even snel je kind verschonen? Pech gehad. Er bevinden zich twee toiletten op het perron, maar geen verschoonruimte. Een gemis. Helemaal omdat er in de trein ook geen aparte ruimte is. Dan maar in de coupé, met een excuus richting medepassagiers voor nare luchtjes.

  foto

  ©Annina Romita

  Oude Markt

  Richting de Oude Markt is de kans op een verschoonplek groter. Een medewerker van café SamSam houdt de deur zelfs open als hij de kinderwagen in het vizier krijgt. „Met de lift naar de eerste etage. Daar zijn de toiletten”, zegt de vriendelijke serveerder. De kinderwagen had geen centimeter langer moeten zijn, maar het past. Op de plek van bestemming zijn er twee opties: de verschoontafel in de hal inclusief speeltje voor de baby, of de verschoonplek in het toilet. De keuze valt op laatstgenoemde. De ruimte is groot, de kinderwagen past er met gemak in. Ook een fijne bijkomstigheid. Het verschoningskussen oogt niet heel schoon door de kruimels die er op liggen. Gelukkig is bijna elke luiertas uitgerust met een verschoningsmatje. Dat komt goed van pas.

  Bij Fabels, aan de overkant van het plein, blijft het matje in de tas. Er wordt laconiek gereageerd op de vraag of er ergens een mogelijkheid is om de luier van de kleine te verschonen. Boven zou het wel kunnen, maar het is niet ideaal, laat een medewerkster doorschemeren. „Achter in het café kan het wel op één van de zitbanken, maar er lopen wel steeds mensen langs.” Nee, bedankt.

  foto

  ©Frans Nikkels

  Prénatal

  De Van Heekgarage misschien? „Nee, dat kan hier niet”, is de reactie van een medewerker van de garage. „Maar bij de McDonald’s en in winkelcentrum De Klanderij heb je meer geluk”, tipt hij. Met die tips in het achterhoofd is de volgende stop de Prénatal. Nooit geweten dat het hier kon, maar het kan echt. Achter in de winkel in een afgesloten ruimte. Er staat een rieten stoel in het kleine kamertje. Gezellig. Het kussen oogt minder gezellig en zit vol vlekken. Het verschoningskussen ligt bezaaid met ongebruikte tissues. Er hangt een onaangename geur. Al snel wordt duidelijk waar die vandaan komt: op de grond ligt een tissue met poep. Kan natuurlijk gebeuren, maar het nodigt niet uit de kleine hier nu te verzorgen. Bij een tweede inspectie, een paar dagen later, ziet de ruimte er netter uit.

  De Klanderij

  Op naar het openbare toilet in winkelcentrum De Klanderij. Het doen van een behoefte kost hier zeventig eurocent. Na betaling gaat het poortje open. Maar daar kan geen kinderwagen doorheen en personeel is nergens te bekennen. En nu? Het duurt vijf minuten voordat een medewerkster binnen komt lopen en met een sleutel een glazen hek opent. „Normaal gesproken is hier wel iemand aanwezig”, is haar reactie op de opmerking dat het toilet onbemand was. „Heb je wel betaald?”, vraagt ze vervolgens met wantrouwen in haar stem. De verschoningsruimte maakt veel goed. Het is er ruim, netjes en schoon. Niets mis mee, maar dat mag ook wel voor dat geld.

  foto

  ©Annina Romita

  HEMA

  Tot nu toe kon de kinderwagen overal mee naar binnen. Maar bij de McDonald’s is dat een ander verhaal. De toiletten bevinden zich op de eerste etage, maar er is geen lift. De kinderwagen onbeheerd achterlaten is geen optie. Jammer dat er beneden geen ruimte is voor een verschoonplek.

  In het toilet van de HEMA is wel ruimte voor een kinderwagen. De toiletjuffrouw opent de deur van het ruime invalidentoilet en haalt nog even snel een doek over de wc-bril. Aan de muur hangt een uitklapbare tafel waar de kleine op verschoond kan worden. Enige minpunt is dat het bakje met doekjes die onder de baby op tafel gelegd kunnen worden, leeg is. Een luxe als het wel gevuld zou zijn, want normaliter leg je hier het eigen verschoningsmatje op. Geen ouder die zich erover zal opwinden.

  Nee, ouders hebben niet veel te klagen. Er zijn voldoende verschoonplekken in het centrum van Enschede. De ene schoner dan de ander. Maar één ding is zeker: op dat bankje in de buitenlucht hoeft het echt niet.

  © Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM