article
1.6531442
ENSCHEDE - Hogescholen binden de strijd aan met frauderende studenten. Die krijgen bij toetsen voortaan een unieke digitale set vragen voorgeschoteld.
Saxion zet fraudeur buitenspel
ENSCHEDE - Hogescholen binden de strijd aan met frauderende studenten. Die krijgen bij toetsen voortaan een unieke digitale set vragen voorgeschoteld.
http://www.tubantia.nl/regio/enschede-en-omgeving/enschede/saxion-zet-fraudeur-buitenspel-1.6531442
2016-10-14T19:56:00+0000
http://www.tubantia.nl/polopoly_fs/1.6528086.1476418000!image/image-6528086.jpg
Den Haag,Rotterdam,Zuid-Holland,Westland,Zoetermeer,Delft,'s-Gravenhage,video,cnd
Enschede
Home / Regio / Enschede en omgeving / Enschede / Saxion zet fraudeur buitenspel

Saxion zet fraudeur buitenspel

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Ter illustratie.
   Fotograaf
  ENSCHEDE - Hogescholen binden de strijd aan met frauderende studenten. Die krijgen bij toetsen voortaan een unieke digitale set vragen voorgeschoteld.
  We willen voorkomen dat vragen gestolen worden, maar tegelijk is het ook geen probleem meer - Bert Velt

  De Haagse Hogeschool, Saxion en de hogescholen van Rotterdam, Amsterdam en Utrecht ontwikkelen een landelijke database, die inmiddels al duizenden toetsvragen bevat. De vijf onderwijsinstellingen tellen gezamenlijk 170.000 studenten. Er zijn nog gesprekken gaande met andere hogescholen die zich aan willen sluiten.

  De deelnemende hogescholen doen geen moeite meer om tentamenvragen te beschermen tegen diefstal door leerlingen. Sterker: de opgaven zijn beschikbaar om mee te oefenen. De veelheid aan beschikbare vragen moet fraudeurs juist de wind uit de zeilen halen.

  ,,We willen voorkomen dat vragen gestolen worden, maar tegelijk is het ook geen probleem meer. Er zijn zoveel vragen dat je ze niet allemaal uit het hoofd kan leren'', zegt directeur Bert Velt, binnen Saxion verantwoordelijk voor de toetsing.

  Hogeschool
  Bovendien: lukt het een student om alle duizenden vragen wél te kennen, dan heeft hij of zij precies de kennis die de hogeschool wenst.

  Volgens Velt krijgt iedere student een uniek eigen toets voorgeschoteld. Een computer haalt willekeurig de selectie uit het aanbod. ,,Geen één vraag is hetzelfde als een andere in het lokaal.''

  De grote landelijke database wordt opgebouwd voor verschillende vakgebieden, waarbij bedrijfskunde een van de eerste is.

  Toetsfraude is een belangrijk thema op hogescholen, sinds een aantal grote fraudeschandalen. Volgens Saxion in Deventer gaat het jaarlijks wel een keer mis met een toets. Deze school hoopt zo snel mogelijk over te stappen op het nieuwe systeem. In Den Haag en Rotterdam wordt al met dit systeem gewerkt.