article
1.6626726
ENSCHEDE - Volgens Stichting Vrienden van de Synagoge Enschede weten we te weinig van elkaar. De stichting nodigt daarom jongeren uit in de synagoge.
Studenten ROC Twente in gesprek over jodendom en andere geloofsovertuigingen
ENSCHEDE - Volgens Stichting Vrienden van de Synagoge Enschede weten we te weinig van elkaar. De stichting nodigt daarom jongeren uit in de synagoge.
http://www.tubantia.nl/regio/enschede-en-omgeving/enschede/studenten-roc-twente-in-gesprek-over-jodendom-en-andere-geloofsovertuigingen-1.6626726
2016-11-09T14:09:00+0000
http://www.tubantia.nl/polopoly_fs/1.6626878.1478697238!image/image-6626878.jpg
Enschede,gesprek,joods,synagoge,video
Enschede
Home / Regio / Enschede en omgeving / Enschede / Studenten ROC Twente in gesprek over jodendom en andere geloofsovertuigingen

Studenten ROC Twente in gesprek over jodendom en andere geloofsovertuigingen

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  ENSCHEDE - Volgens Stichting Vrienden van de Synagoge Enschede weten we te weinig van elkaar. De stichting nodigt daarom jongeren uit in de synagoge.

  Hoeveel Joden er in Nederland wonen? Het is stil in een bovenzaaltje van de Enschedese synagoge. De vijftien mbo-leerlingen kijken elkaar schouderophalend aan. Hun schattingen lopen uiteen van 100.000 tot 14 miljoen."En hoeveel toeschouwers kunnen er in het stadion van FC Twente?", vraagt gespreksleidster Jessica Meijer (31). "Zo'n 34.000? Nou, dat komt aardig in de buurt van het aantal Nederlandse Joden, hooguit zo'n 40.000 mensen", zegt haar collega Anne-Maria van Hilst (28).

  In heel Nederland draaien betrokkenen bij synagogen het project 'Leer de buren kennen'. Het doel is om jongeren van verschillende afkomst meer te leren over Joden en andere minderheden.

  Kringgesprek
  De twee vrouwen die de kringgesprekken leiden, zijn Joods. "Maar geen twee Joden zijn hetzelfde", zegt Meijer, die minder scherp let op het verschil tussen koosjer en niet-koosjer voedsel dan Van Hilst. "Er is een verscheidenheid aan groepen en soorten joodse gelovigen, allemaal met eigen tradities", aldus Van Hilst.

  Andere geloven 
  De elf meiden en vier jongens van het ROC van Twente die nu meedoen, zijn van huis uit moslim, christen, hindoe of niet-gelovig. Yildiz Karakaya (18) mengt zich in de discussie over vooroordelen, feiten, overeenkomsten en verschillen tussen bevolkingsgroepen. Als Van Hilst vertelt hoe ze wel eens 'K-Jood' is genoemd, snapt Karakaya de schok en het onbehagen. "Ik ben vaak 'die Turk' genoemd, dan kon ik wel huilen", zegt ze.

  Karakaya kan haar oren niet geloven als Van Hilst vertelt dat een kind ooit de hoorntjes op haar hoofd wilde voelen. Van Hilst: "Het kindje dacht echt dat ik als joodse een soort duivel was, met hoorntjes op het hoofd. Ik heb haar natuurlijk laten voelen dat die hoorntjes er helemaal niet zitten."

  Reporters van TV Enschede namen een kijkje bij de bijeenkomst. Bekijk de beelden hieronder.

  Video: © Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM.